Comunitatea SNSPA îşi exprimă regretul pentru dispariţia academicianului Mircea Maliţa

Comunitatea academică SNSPA își exprimă regretul pentru dispariția Acad. Mircea Maliţa. Este o grea pierdere pentru societatea românească.

Personalitate marcantă a mediului naţional şi internaţional, academic, diplomatic şi cultural, acad. Mircea Maliţa a fost un savant, care a pus în slujba României peste jumătate de secol. Domeniile abordate de academician sunt vaste, cele mai cunoscute fiind: diplomaţia, educaţia, matematica, filosofia şi eseistica.

 

Mircea Maliţa va rămâne unul dintre cei mai importanţi diplomaţi români, bucurându-se de o largă recunoaştere şi apreciere internaţională. Consilier al primei Misiuni permanente a României pe lângă ONU (1956-1961), director al Direcţiei culturale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1961-1962), ministru adjunct pe probleme ONU şi al organismelor internaţionale (1962-1970), membru al consiliilor pregătitoare ale conferinţelor mondiale ale ONU pentru populaţie, ştiinţă şi tehnologie, pentru dezvoltare (1974-1979), Mircea Maliţa a fost ambasador al României în Elveţia şi la ONU (1980-1982), apoi în SUA (1982-1984), de unde a fost rechemat în 1984 şi îndepărtat din toate funcţiile publice. Este primul român membru al Clubului de la Roma, cofondator al Centrului Cultural European (din 1991) şi membru al World Academy of Art and Science. A susţinut expuneri şi lecţii la Institutul universitar de Înalte Studii Internaţionale din Geneva, Asociaţia austriacă de politică externă, în SUA, Marea Britanie etc. Este autor a numeroase lucrări şi în domeniul diplomaţiei.

În calitate de ministru al Învăţământului, Mircea Maliţa generează o reformă a învăţământului românesc deschisă către inovaţie, determinând trecerea de la teoretizare excesivă la mai multă practică, cu introducerea de noi discipline privind limbile străine şi computerele.“Într-o anumită măsură, noi suntem rezultatul politicilor domnului ministru Maliţa. Avem români pe cele mai înalte poziţii care au fost creaţi într-o şcoală pe care domnul Maliţa acum 40 de ani a modelat-o. În perioada anilor ’70-’71, a luat câteva decizii fundamentale cu efecte la nivelul întregii societăţi: introducerea limbilor străine în şcoli, astfel încât limbi străine ca franceza, engleza, germana şi italiana se alătură limbii ruse, introducerea calculatorului şi dezvoltarea departamentelor de matematică, IT şi informatică în universităţi”, a susţinut Remus Pricopie, rectorul SNSPA, în calitate de ministru al Educaţiei, cu ocazia ceremoniei de acordare acad. Maliţa a diplomei de excelenţă pentru contribuţiile deosebite aduse învăţământului românesc. Tot în perioada în care Mircea Maliţa a fost ministru al Învăţământului a fost înfiinţat, la Bucureşti, Centrul European pentru Învăţământ Superior de pe lângă UNESCO (1972).

Una dintre multiplele dimensiuni ştiinţifice ale personalităţii lui Mircea Maliţa este aceea de matematician. A absolvit Facultea de Ştiinţe (Matematică) Bucureşti, iar în 1972 şi-a susţinut teza de doctorat „Modele matematice pentru negocieri”. Asistent al academicianului Miron Nicolescu, cercetător în colectivul condus de Moisil, Mircea Maliţa, în calitate de profesor universitar la Facultatea de Matematică, Universitatea din Bucureşti, introduce pluridisciplinaritatea ca formulă de comunicare academică.
Cunoscut pentru lucrările şi studiile sale în domeniile ştiinţific şi diplomatic, Mircea Maliţa, absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, excelează şi în genul eseistic, abordând în lucrările sale o problematică vastă şi diversă.
Începând din 1950 a fost director al Bibliotecii Academiei Române. La 1 martie 1974, Mircea Maliţa devine membru corespondent, iar începând din 18 decembrie 1991 este membru titular al Academiei Române.

Membru al comunității academice a SNSPA, Acad. Mircea Maliţa a fost profesor onorific şi conducător de doctorat la SNSPA.

Dumnezeu să-l odihnească!

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget