Conferința ”Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei – 2023”

Conferința ”Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei” își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008. În perioada 10-13 aprilie 2023, o nouă ediție va fi organizată la Timișoara, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI în parteneriat cu Academia Română.

La conferință vor participa persoane marcante din comunitatea academică și științifică recunoscute pe plan internațional, precum și reprezentanți ai autorităților publice și mediului de business românesc.
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va fi reprezentată de prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice, și de conf. univ. dr. Mălina Ciocea, prodecan al Facultății de Comunicare și Relații Publice. În cadrul conferinței, sunt prevăzute o serie de workshop-uri exploratorii ce au ca scop crearea mediului propice inițierii de colaborări științifice între cercetătorii români și cei din diasporă, în vederea abordării și promovării unor direcții noi de cercetare și implicarea studenților, doctoranzilor și tinerilor cercetători în activități științifice de actualitate pe plan internațional.

Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu va coordona workshop-ul “Soluții pentru creșterea rezilienței în fața crizelor contemporane și pentru un viitor sustenabil: rolul cercetătorilor și vocilor de tip expert”. Workshop-ul explorează modalitățile prin care poate fi consolidat rolul comunității de cercetare în identificarea soluțiilor în fața crizelor contemporane și în design-ul politicilor publice de creștere a rezilienței. Mai multe detalii, aici.

Conf. univ. dr. Mălina Ciocea va coordona workshop-ul “Diaspora, migrație, mobilitate în cercetarea umanistă și în științele sociale”. Fenomenul migrației temporare pentru muncă este o problemă publică care ocupă agenda media și politică din România și ridică întrebări legate de evoluția societății românești. Acest workshop va explora tipurile de probleme asociate migrației aduse în prim plan în țările gazdă și în țările de origine, în special în discursul politic și în cel mediatic. Mai multe detalii aici.

 

Evenimentul se înscrie în seria reuniunilor periodice ale comunității științifice românești din țară și străinătate, care au avut loc cu începere din anul 2008.

Detalii cu privire la această conferință sunt publicate pe diaspora-stiintifica.ro.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget