„Săptămâna ONU”, organizată de Centrul transdisciplinar de drepturile omului (CTDO) din cadrul Facultății de Administrație Publică, în colaborare cu Departamentul de Drept al aceleiași facultăți, în parteneriat cu Secția de drept internațional și drept comparat a Academiei de Științe Juridice din România (ASJR) și Asociația pentru Națiunile Unite din România-ANUROM, s-a încheiat cu o amplă dezbatere, consacrată Zilei ONU.
Cu acest prilej, prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlătescu, membră ASJR, președinta ANUROM, a prezentat Mesajul Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, cu ocazia Zilei Națiunilor Unite, celebrată la 24 octombrie.
In continuare, ministrul plenipotențiar Florin Saghi, vicepreședintele ANUROM conf. univ. dr. Mihai Milca, secretarul general ANUROM, prof. univ. dr. Emil Bălan, prorector SNSPA, lector univ. dr. Crina Ramona Rădulescu, prodecan al Facultății de Administrație Publică ș.a. au subliniat faptul că ONU, prin vocea secretarului său general, reafirmă că documentul fondator al Organizației, Carta, rămâne, desigur, punctul nostru de reper. Aceștia au arătat rolul pe care îl are Organizația mondială în soluționarea celor mai spinoase probleme cu care se confruntă societatea actuală.
In cadrul dezbaterii, s-a evidențiat că, așa cum reiese din Mesaj, ONU va acționa în continuare, pentru „o mondializare echitabilă și o activitate climatică ambițioasă”, pentru promovarea și protecția drepturilor omului și egalitatea sexelor, opunându-se urii, „indiferent de forma în care aceasta se va manifesta”.
S-a subliniat, de asemenea, că în continuare, potrivit Cartei, obiectivul principal rămâne menținerea păcii, Antonio Guterres punând accentul în Mesaj pe respectarea principiului responsabilității, el aflându-se „în centrul acțiunii pe care ONU o desfășoară pentru a veni mai bine în ajutorul statelor”.
In ultima parte a acestei reuniuni științifice, la care au participat doctoranzi ai Școlii doctorale a SNSPA, masteranzi ai Facultății de Administrație Publică, s-a pus accentul pe faptul că în 2020 se vor împlini 75 ani de la crearea ONU și că, în vederea acestei aniversări, Secretarul general ONU invită pe toți locuitorii Planetei să „regândească viitorul împreună”, să ia parte „la reflexie”, reamintindu-le că trebuie să acționeze tot împreună „pentru bunăstarea popoarelor”.