Vineri, 15 februarie 2019, Facultatea de Management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost gazda evenimentului “Fiscalitatea in Uniunea Europeană – o discuție cu partidele politice”.
Alături de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA şi conf. univ. dr. Florina Pînzaru, decanul Facultății de Management (SNSPA), la dezbatere au participat specialiști din mai multe partide politice: Ioana Petrescu, Partidul PRO România, fost Ministru al Finanțelor; Andrei Caramitru, USR, consilierul președintelui USR pe probleme legate de programul de guvernare al acestui partid; Dragoș Pîslaru, PLUS, fost ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice; Victor Negrescu, PSD, fost ministru-delegat pentru afaceri europene și fost europarlamentar.
„O universitate are obligația nu numai să desfășoare activitate didactică și de cercetare, ci și să catalizeze anumite discuții, mai ales atunci când în spațiul public acele discuții sunt purtate efervescent, distorsionat. Universitățile sunt cele care aduc un discurs relaxat, dar și obiectiv asupra unor teme majore”, a declarat în deschiderea evenimentului prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.
Principala temă de discuție a fost propunerea Comisiei Europene din 15 ianuarie 2019, potrivit căreia, pentru adoptarea deciziilor fiscale nu va mai fi necesară unanimitatea în Consiliul UE, ci majoritatea calificată, reprezentând minimum 55% dintre statele membre UE.
În cadrul evenimentului, participanții au dezbătut impactul schimbării mecanismului de adoptare a deciziilor fiscale la nivelul UE, atrăgând atenția asupra problemelor legate de diminuarea suveranității naționale, cât și a celor referitoare la competitivitate. În contextul în care globalizarea și digitalizarea au creat provocări comune care cer soluții comune, specialiștii au subliniat necesitatea adoptării unui set de norme fiscale aplicabile nu doar la nivelul UE, ci chiar la nivel internațional.
Ioana Petrescu a explicat ca „această schimbare a mecanismului de adoptare a deciziilor fiscale implică o cedare de suveranitate cu care partidul din care fac parte nu este de acord. Trebuie să pledăm pentru mai multă integrare europeană, dar milităm pentru echilibru. Trebuie să găsim împreună soluții fezabile politic pentru transformarea unei idei extraordinare, uniunea monetară, într-o idee operațională.” Andrei Caramitru a susținut că, în contextul politic actual, aceasta modificare nu va fi agreată de toate statele membre. De asemenea, Dragoș Pîslaru susține că nu este vorba doar de o dezbatere despre fiscalitate, ci despre viitorul UE. Dragoș Pîslaru mai consideră că prin măsuri fiscale, România păstrează de fapt o competitivitate statutară, nu una reală. La rândul sau, fostul europarlamentar, Victor Negrescu a atras atenția asupra dublului discurs, mai exact, asupra faptului că suntem proeuropeni doar atunci când măsurile sunt pe placul României și că este nevoie de mai multă consecvență.
La finalul evenimentului, participanții au subliniat necesitatea organizării acestui tip de dezbateri pe tema unor masuri gândite la nivel european care au impact asupra vieții românilor. În urma acestor dezbateri, specialiștii pot stabili un punct de vedere comun care să poată fi susținut de reprezentanții României la UE.
“Cred ca trebuie sa găsim răspunsuri la aceste întrebări. Să nu așteptam de la Bruxelles să ne spună ce sa facem. Să mergem noi la Bruxelles să propunem schimbările care promovează atât interesul național, cat si pe cel european”, a mai declarat Ioana Petrescu, la finalul acestei dezbateri.