Memoria Holocaustului. Cursuri despre trecut pentru generațiile prezente și viitoare

În noul an universitar 2023-2024, studenții SNSPA se pot înscrie la o serie de cursuri concepute pentru a oferi o perspectivă profundă asupra Holocaustului și a impactului său asupra societății de astăzi.

 

Cursul Holocaustul (obligatoriu) se adresează studenților Facultății de Științe Politice, licență, anul III și se axează pe explicarea unicității Holocaustului, a actorilor implicați, a politicilor genocidale din Europa în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, cu accent pe cazul României.

 

Cursul Instituțiile statului și implicarea lor în politicile genocidale în timpul Holocaustului (facultativ) se desfășoară în cadrul Facultății de Administrație Publică, dar este deschis studenților la licență de la toate facultățile din cadrul SNSPA.

Cursul vizează o înțelegere profundă a posibilelor pericole la care sunt expuse instituțiile statului în momente de criză ale democrației, a rolului și locului acestora în societate, având drept studiu de caz arhitectura instituțională în timpul Holocaustului.

 

Pentru înscrierea la acest curs, vă rugăm să completați formularul online, disponibil aici.

 

 

Curs se concentrează pe următoarele aspecte:

  • Analiza rolului instituțiilor statului: vom investiga cum instituțiile guvernamentale au fost implicate în timpul regimului antonescian, cu accent pe instituțiile de forță precum Armata, Jandarmeria și Poliția.
  • Studierea diverselor tipuri de instituții: vom examina cum au funcționat alte instituții ale statului, folosind ca exemplu cazul Băncii Naționale a României, implicarea acesteia în politici de tip genocidal în timpul Holocaustului.
  • Cursul va sublinia riscul deturnării rolului unor instituții ale statului într-un regim totalitar, ajutându-vă să dezvoltați o perspectivă critică și să înțelegeți importanța transparenței instituționale într-o societate democratică.

 

Prin participarea la acest curs, veți avea oportunitatea de a:

  • acumula expertiză pentru eventuale colaborări în viața profesională cu instituții europene care au departamente specializate în domeniu;
  • realiza contacte cu specialiști din aria de specializare din România și străinătate;
  • aplica pentru stagii în instituții guvernamentale sau ONG-uri;
  • învăța, dar și de a contribui la dezvoltarea gândirii voastre democratice. Acest curs este o ocazie de a vă dezvolta cunoștințele și de a contribui la creșterea conștientizării privind importanța instituțiilor statului într-o societate democratică.
Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget