În perioada 24-25 octombrie 2022, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, participă, în calitate de Vicepreședinte al Asociației Internaționale a Universităților (IAU), la cea de-a 91-a întâlnire a Boardului administrativ.
Întâlnirea Boardului IAU este urmată de cea de-a XVI-a Conferință Generală a IAU, organizată la Dublin, în perioada 25-28 octombrie 2022. Temele principale ale conferinței vor pune accentul pe modalitățile de transformare ale învățământul superior, necesare identificării și dezvoltării unor soluții durabile pentru generațiile viitoare. Totodată, pe agenda evenimentului se adaugă alegerile unei noi structuri de conducere a IAU, pentru perioada 2022-2026, și aprobarea documentelor strategice ale organizației.
Cu acest prilej, va fi lansată noua strategie IAU privind digitalizarea învățământului superior, strategie care a fost elaborată în cadrul unui grup de lucru IAU, coordonat de prof. univ. dr. Remus Pricopie și format din 3 membri ai boardului IAU: Marta Losada Falk, fost președinte al Universității “Antonio Nariño” (Columbia), Pierre-André Pierre, rectorul Université Notre-Dame d’Haiti (Haiti) și Daniel Hernandez Ruiperez, fost președinte al University of Salamanca (Spania). Aceștia vor oferi exemple de bune practici și vor discuta despre provocările întâmpinate de universități, în timpul pandemiei, mediul universitar fiind obligat să adapteze rapid sistemele de educație și formare la era digitală.
După zece ani în structurile de conducere ale Asociației Internaționale a Universităților (IAU), una dintre cele mai prestigioase organizații internaționale, afiliată UNESCO, care reprezintă la nivel global instituțiile de învățământ superior, prof. univ. dr. Remus Pricopie își încheie mandatul de membru al Boardului IAU și Vice-Președinte al asociației. În perioada 2012-2022, prof. univ. dr. Remus Pricopie și SNSPA au participat la peste 100 de proiecte academice, sub patronajul IAU, cu implicarea membrilor săi, dar și în colaborare cu Banca Mondială, UNESCO, Uniunea Universităților din America Latină și Caraibe – UDUAL, European University Association (EUA), Asia-Europe Cooperation Framework (ASEM) etc. Dintre acestea amintim: pregătirea și lansarea cărții “The Promise of Higher Education: Essays in Honour of 70 Years of IAU”, o colecție de 65 de eseuri realizate de 82 de autori din întreaga lume (octombrie 2021), seria de evenimente dedicate aniversării a 70 de ani de la înfiinţarea IAU (2020), a șaptea ediție a Conferinței Rectorilor și a Forumului Studenților ASEF (ARC7), în marja reuniunii Miniștrilor Educației din Asia și Europa (mai 2019), seminarul “Leading Globally Engaged Universities” (octombrie 2018), “IAU Expert Advisory Group (EAG) on Higher Education & Technology” (mai 2018).
SNSPA, în calitate de Școală de Guvernare, va continua să colaboreze cu organizațiile europene și internaționale, specializate în domeniului învățământului superior, dezvoltarea şi afirmarea internaţională, atât ȋn domeniul educaţiei, cât şi ȋn cel al cercetării ştiinţifice a universității fiind componente importante ale strategiei de profilare a SNSPA ca hub al excelenței academice în ştiinţele guvernării.