În fiecare an, pe 27 ianuarie, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului, în cadrul Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului. Data marchează 77 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, unde peste un milion de bărbați, femei și copii și-au pierdut viața, dintre care 90% evrei, majoritatea provenind din Polonia și Ungaria. Printre aceștia din urmă se numără mii de evrei din Cluj, Gherla, Dej și alte orașe din Transilvania de Nord, care au fost deportați la Auschwitz.
Holocaustul a fost expresia unei ideologii criminale, care a negat unor oameni dreptul la existență, pentru unica vină a apartenenței la un grup etnic. Holocaustul a fost un proiect politic născut din ură, intoleranță și dispreț față de umanitate.
Comemorarea acestei zile reprezintă o expresie a compasiunii şi a respectului față de victimele acestei tragedii care a marcat istoria întregii lumi și un omagiu pe care îl aducem tuturor celor care, indiferent de naționalitate, au avut curajul să opună rezistență și să-i ajute pe cei care aveau nevoie, salvându-le viața.
SNSPA consideră cultivarea memoriei Holocaustului ca o parte esențială a luptei pentru apărarea valorilor democratice.
„Timpul nu vindecă toate rănile; există acelea care rămân dureros de deschise”, scria Elie Wiesel în 1975, la treizeci de ani de la eliberarea lagărului morții de la Auschwitz. Asumarea acestor „răni care nu se mai vindecă” poate ajuta lumea contemporană. Avem cu toții o responsabilitate civică, care poate preveni reapariţia antisemitismului, a discriminării rasiale şi religioase sau a oricărui tip de discurs instigator la ură.