Miercuri, 23 martie 2022, CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, alianță universitară din care face parte Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a transmis o declarație comună prin care anunță noi obiective pentru următoarea perioadă și lărgirea alianței.
În ultimele luni, membrii alianței au dezvoltat un cadru strategic și un set concret de acțiuni pentru viitor, ca răspuns la o nouă cerere de finanțare suplimentară în cadrul programului Erasmus+. În acest sens, CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale a înaintat cu succes Comisiei Europene o strategie ambițioasă de extindere și integrare mai profundă a alianței. Propunerea este un pas major către obiectivul de lungă durată al CIVICA de a construi o alianță universitară europeană cu drepturi depline. Rezultatele apelului Comisiei Europene vor fi publicate în vara anului 2022.
Totodată, CIVICA anunță lărgirea alianței cu doi noi membri, IE University (Spania) și SGH – Warsaw School of Economics (Polonia), ajungând astfel la zece universități partenere.
CIVICA își va intensifica eforturile pentru a modela universitatea viitorului. Viziunea CIVICA pentru 2030 urmărește să aprofundeze și să extindă activitățile în domenii cheie precum educația, cercetarea, inovarea și învățarea pe tot parcursul vieții, serviciile aduse societății, dezvoltarea unei comunități CIVICA, diversă și incluzivă, stabilirea rolului principal al CIVICA în științele sociale, precum și dezvoltarea unui cadru pentru o cooperare instituțională durabilă.
Amintim că Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a făcut parte din primul val de trei universități românești declarate câștigătoare de Comisia Europeană în competiția pentru crearea Universităților Europene. CIVICA, consorţiul universitar din care face parte SNSPA, a fost selectat în anul 2019 pentru a crea una dintre cele 17 universităţi europene pilot. De la înființarea sa de către opt universități europene de științe sociale de top, CIVICA a reușit să dezvolte un campus interuniversitar cu adevărat european. Procedând astfel, a pilotat inițiativa emblematică a Uniunii Europene de a îmbunătăți parteneriatele strategice în învățământul superior pentru a contribui la creșterea calității în educație și a excelenței în cercetarea europeană. Membrii CIVICA s-au bazat pe expertiza lor și pe valorile europene comune pentru a oferi studenților și profesorilor oportunități inovatoare și transnaționale în educație, cercetare și implicare civică, cu accent special pe inovarea digitală, și o misiune globală de a servi societățile europene.
Declarația integrală a CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale, aici.
CIVICA – Universitatea Europeană de Științe Sociale reunește, în prezent, zece instituții de prestigiu în domeniul științelor sociale, umaniste, în managementul afacerilor și politicilor publice: Sciences Po (Franța), Bocconi University (Italia), Central European University (Austria), European University Institute (organizație interguvernamentală europeană), Hertie School (Germania), SNSPA (România), Stockholm School of Economics (Suedia), IE University (Spania), SGH – Warsaw School of Economics (Polonia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).