Prof. univ. dr. Maria Bucur, Doctor Honoris Causa al SNSPA

Marţi, 8 mai 2018, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa Mariei Bucur, profesoară universitară de Istorie şi Studii de gen, Indiana University, Bloomington, SUA.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfăşura la sediul SNSPA (Bd. Expoziţiei, nr. 30 A), Etajul 8, Sala 804, începând cu ora 11:00. Vă rugăm să confirmaţi participarea la eveniment, până vineri, 4 mai 2018, completând acest formular.

Maria Bucur este profesoară universitară la Indiana University, Bloomington, la Departamentul de Istorie a Estului Europei și la Departamentul de Studii de Gen. A fost directoare a Institutului de Studii Rusești și Est-Europene, a Departamentului de Studii de Gen, Vice-decană a Programului de Studii Globale și Internaționale, Președintă a Asociației Americane de Studii Slavice și Est-Europene, editoare a revistei americane Aspasia.

Palmaresul său bogat de premii, publicații și alte contribuții academice include 9 cărți, dintre care două, „Patriarhat şi emancipare în istoria gândirii politice româneşti” (2002) şi „Eugenie şi modernizare în România interbelicǎ” (2005), au aparut şi în limba română. Cea mai recentă carte a sa, apărută anul acesta este “The Century of Women. How Women Have Transformed the World since 1900”. De-a lungul carierei sale academice, Maria Bucur a primit un număr impresionant de premii și granturi, printre care două burse Fulbright și patru burse IREX. La Indiana University a organizat zece conferințe internaționale de Studii Românești. Din 2001 are o colaborare constantă cu SNSPA, sprijinind formarea doctoranzilor şi participarea internaţională a colegilor tineri. În noiembrie 2018 va lansa la Boston, împreuna cu prof. univ. dr. Mihaela Miroiu cartea “Birth of Democratic Citizenship. Women and Power in Modern Romania”.

„Mariei Bucur îi datorăm fundamentele cercetărilor asupra politicilor eugeniste în România interbelică și cea mai semnificativă contribuție internațională la cunoașterea participării femeilor României la Primul Război Mondial, la comemorarea acestuia, la Marea Unire și înfăptuirea acesteia. Este o onoare pentru SNSPA să îi acorde titlul de Doctor Honoris Causa în anul Centenar”. (Fragment din Laudatio).

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget