Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE: “CNR are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este”

Conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat act de faptul că prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, al cărui mandat de președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) a expirat în data de 29 mai 2020 (a fost ales în 28-29 mai 2016, pentru un mandat de 4 ani), a convocat o reuniune a CNR, care ar urma să se desfășoare în perioada 17-19 septembrie 2020.

În legătură cu aceste aspecte, SNSPA face următoarele precizări:

    1. O persoană care nu mai deține legal funcția de președinte nu își poate îndeplini niciuna dintre atribuțiile aferente funcției.
    2. SNSPA nu va participa la reuniunea organizată în perioada următoare, ca urmare a faptului că nu a fost convocată în mod statutar.
    3. Conducerea SNSPA, întrunită astăzi, 15 septembrie 2020, în cadrul Consiliului de Administrație, a decis în unanimitate declanșarea oficială a procedurii de clarificare în instanță a nerespectării legislației de către conducerea CNR. Cu acest prilej, SNSPA va solicita instanței:
  • constatarea încetării de drept a mandatului președintelui CNR, începând cu data de 29 mai 2020;
  • nulitatea tuturor actelor emise de CNR, de la finalul lunii mai 2020 până în prezent, inclusiv a avizelor emise, la solicitarea Ministerului Educației, pentru actele normative adoptate de către Guvern sau Parlament, după caz;
  • clarificarea politizării CNR, care trebuie să rămână o instituție independentă și apolitică, în condițiile în care atât în lege, cât și în statut există precizări clare în acest sens.

 

Cu acest prilej, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE, a declarat:

„CNR are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din păcate, azi nu este. Domnul Sorin Cîmpeanu, care a exercitat mandatul de președinte al CNR timp de aproape șapte ani, trebuie să înțeleagă că legea nu este opțională, iar CNR trebuie să evolueze independent de interesele politice ale domniei sale sau ale altor persoane. CNR are nevoie de o reformă profundă, care să împiedice orice încercare viitoare de a confisca această instituție, pentru a o subordona unor interese personale și/sau politice.

Democrația înseamnă reguli.

Prin urmare, invitația mea către toate universitățile din România este să le respectăm, inclusiv în CNR.

Voi saluta alegerea unui nou președinte CNR, sub rezerva ca acest lucru să se desfășoare statutar și nu cu ușile închise, sub coordonarea unei conduceri al cărui mandat a expirat pe 29 mai 2020, deci fără legitimitate”.

 

Menționam faptul că SNSPA a participat la toate reuniunile organizate de CNR, de la înființarea sa, în anul 1991, și până astăzi.

SNSPA va informa periodic opinia publică asupra demersurilor făcute pentru ca CNR să reintre în legalitate și să revină la atribuțiile legale și statutare.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget