SNSPA și UNHCR – Încă un pas spre o Românie mai bună și mai responsabilă internațional

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au semnat joi, 31 octombrie 2019, un protocol de colaborare, facilitând activitățile educaționale și cercetarea pe tematica refugiaților.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a deschis, în această toamnă, calea formalizării unei cooperări cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați. În cadrul acestui parteneriat,  SNSPA va avea acces la resurse, specialiști și informații privind tematica azilului și a integrării sustenabile a refugiaților în România, în timp ce UNHCR va beneficia de avantajele colaborării academice privind proiecte de cercetare, informare și promovare legate de refugiați.

 

Protocolul de colaborare între SNSPA și UNHCR face parte dintr-o serie de inițiative și parteneriate naționale menite să ofere persoanelor ce fug din calea războiului și a persecuției o șansă în plus în vederea integrării, prin crearea unor comunitați locale mai informate și mai primitoare.

 

Protocolul de colaborare a fost semnat de rectorul SNSPA, prof. univ. dr.  Remus Pricopie, și de Reprezentantul Special al UNHCR în România, Nisreen Rubaian, și prevede  următoarele obiective:

 

  • Schimbul regulat de cunoștințe și resurse privind azilul, situația refugiaților, apatridia și migrația la nivel mondial, precum și în România;
  • Încurajarea interesului academic și facilitarea cercetării pe teme precum: azilul, integrarea refugiaților, apatridia, migrația etc.;
  • Organizarea și susținerea de ateliere, seminarii, conferințe, programe de schimb, cursuri deschise, școli de vară și alte activități educaționale în beneficiul studențiilor din toate ciclurile de studii;
  • Promovarea incluziunii refugiaților în comunitățile gazdă prin diseminarea informațiilor, participarea la campanii, elaborarea materialelor informaționale și a altor activități destinate studenților, mediului academic și publicului larg.

 

 

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este organizația internațională dedicată salvării vieții, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru refugiați, comunități strămutate forțat și apatrizi.  În România, UNHCR lucrează cu parteneri guvernamentali și societatea civilă pentru consolidarea sistemului de azil, susținerea întegrării refugiaților și promovarea cauzei acestora.

 

În condițiile creșterii continue a numărului de persoane afectate de strămutarea forțată, la nivel global, absența unor decizii politice pune o presiune mai mare pe statele preocupate de găsirea unor soluții. La nivel internațional, există o recunoaștere largă a nevoii de răspuns global și de o împărțire mai echitabilă a responsabilității privind refugiații.  Nevoia de schimbare a abordării crizelor majore privind refugiații a condus la adoptarea unu Pact Global privind refugiații. Acesta reprezintă un cadru inovator pentru a ajuta mai bine refugiații și comunitățile gazdă.

 

Comments are closed.
Like Us On Facebook
Facebook Pagelike Widget
Twitter