Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a participat la simpozionul “Revisited: the University and the Concerned Citizen”

Marți, 15 februarie 2022, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a participat la simpozionul “Revisited: the University and the Concerned Citizen”, organizat online de Universitatea Central Europeană (CEU), prin Centrul Yehuda Elkana pentru Învățământ Superior.

 

Tema dezbaterii a pornit de la idealul lui Yehuda Elkana, fost președinte și rector al CEU, în privința rolului pe care universitățile ar trebui să îl aibă, respectiv acela de a educa studenții pentru a le permite acestora să devină „cetățeni responsabili, preocupați și conștienți de problemele societății democratice”. Invitații speciali ai simpozionului s-au reunit pentru a reflecta la modul în care ar putea fi reproiectate predarea, învățarea, cercetarea, dar și leadershipul în mediul universitar, pentru a contribui nu doar la stimularea capacității absolvenților de a exprima judecăți bazate pe cunoștințele relevante – care ar trebui să fie multidisciplinare –, dar mai ales de a fi responsabili, având un rol activ în dezvoltarea unei societăți democratice.

 

“Dezvoltarea cetățeniei active și a competențelor civice în rândul tinerilor subliniază încă o data rolul pe care educația îl are în promovarea și răspândirea valorilor fundamentale unei societăți democratice. Acum, mai mult ca oricând, trebuie adaptate programele de studii la nevoile și prioritățile societății, iar implicarea tinerilor este esențială din punct de vedere social. Astăzi, nu mai este necesară predarea pentru ca învățarea să aibă loc. Prin digitalizare, are loc o circulație liberă și rapidă a cunoștințelor între toți membrii comunității universitare: profesori, cercetători, studenți.

 

În perioada post-COVID, vom reconfigura practicile educaționale pentru ca interacțiunea „față-în-față” și folosirea instrumentelor digitale să asigure o educație de calitate a viitorilor absolvenți. Trebuie să ne întrebăm ce poate fi digitalizat pentru o învățare cât mai eficientă. Și trebuie să fim mai ambițioși pentru a accelera politicile publice care ar putea încuraja progresul digital și inovația în sistemul de învățământ.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget