Dezbatere organizată de SNSPA în cadrul celei de-a V-a ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări

Joi, 7 septembrie 2023, la Palatul Parlamentului, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a organizat dezbaterea “Democratic Values: Challenges and Opportunities”, eveniment desfășurat în cadrul celei de-a V-a ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.

 

SNSPA a contribuit în cadrul ediției de anul acesta a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, în contextul noilor provocări de ordin geopolitic, cu o dimensiune academică, prin organizarea unei dezbateri între reprezentanți ai mediului universitar, ambasadori, factori de decizie din statele și țările partenere care susțin Inițiativa celor Trei Mări, experți naționali și internaționali în securitate și apărare, eveniment ce va prefigura Bucharest Security Conference 2023, cea mai mare conferinţă de securitate din regiune, programată în luna octombrie 2023.

 

Dezbaterea organizată de SNSPA s-a înscris în seria evenimentelor și preocupărilor constante ale comunității noastre academice pentru consolidarea democrației și a valorilor democratice în România și în regiune. Acesta nu este doar un eveniment academic, ci și o oportunitate de a aduce la aceeași masă expertiza din zona universitară și a societății civile cu experiența, abilitatea și responsabilitatea liderilor politici naționali și internaționali, într-un context geopolitic extrem de complicat, în care democrațiile euro-atlantice sunt supuse unor puternice riscuri și presiuni. “La granița României se desfășoară un război sângeros, în timp ce toate tările din Europa, inclusiv cele 12 state membre ale UE, aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră, sunt ținta unui război hibrid care vizează destructurarea încrederii, a solidarității și a adeziunii la valorile democratice. Iată de ce un astfel de dialog a fost mai mult decât necesar. Acesta a explorat soluții și strategii pentru a consolida instituțiile democratice, pentru a promova dialogul și pentru a contracara influența negativă asupra regiunii noastre.”, a susținut prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

 

Evenimentul a fost deschis de ministrul Educației, Ligia Deca, și de rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie. Moderatorii dezbaterii au fost cadre didactice ale SNSPA, experți în geopolitică, relații internaționale și studii de securitate: Victor Negrescu, europarlamentar, vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație, Ioana – Roxana Melenciuc – Ioan, președinte al Institutului Național de Administrație, și Antonia Colibășanu, Senior geopolitical analyst în cadrul Geopolitical Futures. Printre invitații speciali ai evenimentului s-au numărat: generalul american James J. Jones, coordonatorul programului dedicat Iniţiativei celor Trei Mări din cadrul Atlantic Council, partener instituțional al SNSPA, E.S. Georgette Mosbacher, fost ambasador SUA în Polonia, Ambasador Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, și Federica Mogherini, rector al College of Europe, fost Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de Securitate.

 

Amintim că SNSPA a sprijinit organizarea primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, care a avut loc la București, în anul 2018. Evenimentul, desfășurat în marja Summitului “Inițiativa celor Trei Mări”, a reunit peste 600 participanţi și a fost organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu SNSPA și Atlantic Council, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

 

 

 

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget