Workshop-ul “AI în cercetare și predare: oportunități și provocări”

Miercuri, 23 octombrie 2024, echipa proiectului “AI ETHICS: utilizarea etică a tehnologiilor emergente în universitate” a organizat workshop-ul “AI în cercetare și predare: oportunități și provocări.

Valentin Lăzureanu, doctorand în Științele comunicării la Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), le-a prezentat participanților trei instrumente AI, utile în procesul de predare:

  • Notebook LM, dezvoltat de Google, un model de limbaj care ajută la organizarea și analiza notițelor, care le permite utilizatorilor să exploreze rapid informații în documente PDF și să obțină răspunsuri la întrebări complexe.
  • GamaApp, o aplicație de prezentări asistată de AI, care transformă datele brute în diapozitive, economisind timp în procesul de creare a materialelor didactice.
  • Perplexity, un motor de căutare AI, care oferă răspunsuri documentate din surse diverse, fiind un instrument util pentru cercetare și predare.

În continuarea discuției, lector univ. dr. Raluca Ciochină, cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, a demonstrat în cadrul prezentării sale cum poate fi utilizată platforma Runway în procesul instructiv-educativ. Runway este o platformă creativă asistată de AI, care permite crearea, editarea și transformarea conținutului multimedia. Raluca Ciochină a explicat cum funcționalitățile Gen-1 și Gen-2 ale Runway permit transformarea videoclipurilor existente sau generarea automată de videoclipuri din imagini și text descriptiv. Aceste instrumente au fost folosite de studenți în cadrul unui seminar de producție multimedia. Un exemplu concret a fost crearea unui videoclip promoțional de 30 de secunde pentru promovarea unei aplicații, utilizând atât Runway, cât și alte instrumente de editare video precum DaVinci Resolve.

 

Proiectul „AI ETHICS: utilizarea etică a tehnologiilor emergente în universitate” urmărește dezvoltarea și implementarea unor reglementări privind utilizarea inteligenței artificiale în activitățile didactice și de cercetare din cadrul SNSPA. Scopul este integrarea responsabilă și etică a noilor tehnologii în educație, cu respectarea deontologiei și eticii academice. Detalii despre proiect pot fi găsite aici.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget