Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii octombrie 2016

Industria a pierdut din avânt
În septembrie, industria îşi revenise după cinci luni de scădere continuă. Dar în octombrie, activitatea a încetinit din nou. Indicatorul pentru volumul producţiei a scăzut de la 60 în septembrie la 56 în octombrie.

Acum indicatorul se află cu un punct sub media ultimelor 24 de luni. Căderea bruscă a indicatorului înseamnă că în luna octombrie volumul total de bunuri şi produse fizice realizate în industrie s-a micşorat faţă de luna anterioară. Totuşi, industria continuă să se menţină într-o zonă de relativă creştere, cu 6 puncte deasupra pragului sub care se află zona de contracţie

Ce s-a putut întâmpla?
Volatilitatea pe termen scurt este cel mai adesea un semn de slăbiciune structurală. Industria nu are forţă internă suficientă pentru a absorbi şocurile conjuncturale, indiferent de intensitatea lor.

Se mai poate observa că nici creşterea economică actuală nu este suficient de puternică sau suficient de îndelungată pentru a atenua vulnerabilităţile structurale din industrie. În schimb, perpetuarea slăbiciunilor reduce progresiv rezistenţa industriei la şocurile de moment.

Pe termen scurt, şocurile vin din trei direcţii: comenzile noi, comenzile pentru export, şi costurile de producţie.
Ce arată indicatorii Barometrului?

Cererea în industrie a scăzut sensibil de la un indice de 60 în septembrie, la 57 în octombrie. Concomitent, s-a redus şi volumul comenzilor neexecutate de la 52 în septembrie la 46 în octombrie, ceea ce înseamnă că industria livrează comenzi primite, fără să primească comenzi noi, măcar în acelaşi cuantum, dacă nu în proporţie mai mare.
Comenzile noi pentru export au crescut puţin, de la 61 în septembrie la 64. Dar nu toate firmele fac exporturi. În consecinţă, comenzile la export trebuie să crească mai substanţial o perioadă mai lungă pentru a produce un efect pozitiv la nivelul volumului total al producţiei.

Costurile de producţie au rămas ridicate (peste 50) şi s-au situat la 59 de puncte în octombrie faţă de 58 în septembrie. Se păstrează inerţia costurilor de producţie care rămân crescute, chiar şi atunci când scade volumul producţiei şi rata comenzilor noi.
Importurile de materii prime şi materiale au scăzut în octombrie faţă de septembrie, de la 62 la 57. Când nu sunt comenzi, producătorii reduc importurile necesare producţiei ca să nu blocheze capital circulant.

Şocurile pe termen scurt reclamă o strategie bazată pe intervenţie rapidă. De exemplu, schimbarea cererii necesită un răspuns imediat din partea firmelor. Dar multe firme nu au capacitatea necesară de reacţie rapidă. De aceea, managerii din industrie sunt neliniştiţi şi rezervaţi, chiar şi atunci când lucrurile merg bine.

În luna septembrie, industria luase avânt. Dar managerii, erau relativ sceptici cu privire la viitor. Au avut dreptate. Totuşi, în pofida declinului, în octombrie, indicatorul de speranţă în activitatea viitoare a crescut de la 55 de puncte la 58, ajungând la un punct sub media ultimelor 24 de luni. Valoarea indicatorului se compune din volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme. Explicaţia este că la sfârşitul unui an, managerii sunt mai încrezători pentru că se concentrează mai mult pe aşteptările viitoare, decât pe experienţa declinului recent.

Detalii tehnice
• Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
• Prezintă activitatea din industrie în luna octombrie 2016.
• Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
• Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
• Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 21-23 noiembrie 2016.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii octombrie 2016

Coordonatorii Barometrului:
Dr. Petre Datculescu, Director General
IRSOP Market Research & Consulting SRL
Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro
Conf. Univ. Dr. Florina Pînzaru, Decan
Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Conf. Univ. Dr. Lucian Anghel
Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Următoarea apariţie: noiembrie 2016 cu situaţia din octombrie 2016.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget