Atlantic Council și SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”, parte din campania inițiată de Transatlantic Security Initiative din cadrul Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, pentru Summitul NATO 2024.

 

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a deschis evenimentul, alături de James L. Jones, Jr., fost consilier pe probleme de securitate națională al președintelui Statelor Unite ale Americii (2009-2010) și executive chairman emeritus la Atlantic Council.

 

“Războiul nu este un concept abstract pentru România; este o realitate dură la granițele noastre. De aceea, tema dezbaterii organizate de Atlantic Council și SNSPA este extrem de importantă pentru români și pentru întreaga regiune. România a atras constant atenția, înainte de agresiunea rusească împotriva Ucrainei, că pericolul rusesc la Marea Neagră este unul real și în expansiune și iată că, astăzi, regiunea Mării Negre a devenit un punct fierbinte pe harta Europei.

 

Prin activitatea de cercetare pe care o desfășoară, prin profesorii și experții săi în domeniul științelor sociale, inclusiv prin colaborări cum este cea cu Atlantic Council, SNSPA încearcă să informeze și să conștientizeze publicul și decidenții politici în legătură aceste riscuri de securitate și, totodată să contribuie la generarea de soluții privind combaterea și descurajarea amenințărilor, neconvenționale sau hibride, la adresa securității și apărării euroatlantice.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

 

Evenimentul a fost onorat de prezența Ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru. Dezbaterea s-a desfășurat în format hibrid, reunind experți de renume atât la sediul Atlantic Council din Washington D.C., cât și online. Discuțiile s-au concentrat pe provocările actuale și perspectivele viitoare legate de securitatea și stabilitatea din regiune, în contextul geopolitic marcat de războiul din Ucraina.

Printre participanți s-au numărat:

  • Richard D. Hooker, Jr., Scowcroft Center for Strategy and Security, Transatlantic Security Initiative
  • Ian Brzezinski, Europe Center, Scowcroft Center for Strategy and Security
  • Debra Cagan, Senior Advisor, Eurasia Center
  • Iulia Huiu, Fondator și CEO Great Empowerment Consulting, cadru didactic asociat la SNSPA.

 

Contextul geopolitic actual a propulsat regiunea Mării Negre în prim-planul preocupărilor strategice. Izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, a accentuat importanța strategică a regiunii, un aspect recunoscut de NATO în Conceptul Strategic 2022 și de Congresul Statelor Unite ale Americii prin Legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act).

 

Dezbaterea a analizat rolul Rusiei ca actor destabilizator în regiune. Utilizarea peninsulei Crimeea ocupate pentru operațiuni militare, tacticile de propagandă, dezinformare și subversiune, precum și perturbarea transportului maritim comercial reprezintă amenințări majore la adresa stabilității și securității statelor riverane Mării Negre și a întregii regiuni euro-atlantice.

 

Amintim că între SNSPA și Atlantic Council, una dintre cele mai influente și prestigioase organizații de tip think-tank din SUA, există o colaborare stabilită cu mulți ani în urmă. Ultimul proiect comun este acordul de parteneriat instituțional privind consolidarea relației transatlantice și creșterea securității și stabilității în regiunea Mării Negre. Acest acord de parteneriat multianual a fost semnat pe 1 decembrie 2021, la Washington, D.C., de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, și de Fred Kempe, Președintele și CEO al Atlantic Council, în prezența E.S. Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. La finalul anului 2023, echipa de experți ai Atlantic Council a publicat “A Security Strategy for the Black Sea”, raport realizat cu sprijinul SNSPA.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget