Burse pentru 5 studenți SNSPA care pot fi selectați în proiectul pilot ROMATOM – prima platforma media online dedicată energiei nucleare

Vineri, 27 mai 2022, Forumul Atomic Român (ROMATOM), cu sprijinul Nuclearelectrica, alături de Centrul de Consiliere și Orientare Profesională (CeCOP) din cadrul SNSPA, lansează un workshop pentru voi, viitori comunicatori. Workshop-ul media și de combatere a dezinformarii “Viitorul Energiei – din umbra in lumina!” se va desfășura online, în intervalul orar 9-16:30.

 

Organizatorii și-au propus să formeze o echipă de top care să conducă un proiect pilot pentru Forumul Atomic Roman (ROMATOM) – prima plaforma media online care va transmite cele mai noi și importante știri din domeniul energiei, din presa internațională, către publicul român: studii, cercetări, comunicate de presă, conferințe, dezvoltări recente în industria nucleară, în special știri legate de securitatea energetică, decarbonare, tehnologii sigure, energie curată, eficiența costurilor, resurse umane, oportunități de colaborare, joburi. Toate materialele vor fi redactate astfel încât să asigure un grad mare de acuratețe.

 

 

Ce vă propunem:

  • să vă introducem în domeniul energiei și, în special, în cel al energiei nucleare
  • să creștem interesul față de informațiile corecte din sectorul energetic

 

Pentru a participa la această întâlnire, vă rugăm să completați acest formular online, în baza căruia veți primi link-ul de acces.

 

Viitorul Energiei – din umbra in lumina! Workshop media și de combatere a dezinformarii

Prezentări:
09.00 – 10.00: Sectorul energetic din România și rolul energiei nucleare – Teodor Chirica, Presedinte CA Nuclearelectrica.
10.00 – 11.00: Finanțarea tranziției energetice către 0 emisii de CO2 – Amjad Ghori, Financial Advisory Executive, International Atomic Energy Agency’s (IAEA) Technical Cooperation Program; Advisor for USTDA and US Department Of Energy
11.00 – 12.00: Reactoarele modulare mici ca parte a viitorului energetic – Dan Lipman, Advisor, Former Head of the new reactor business for Westinghouse Electric Company (WEC) and former Vice President – Suppliers & International Division at the Nuclear Energy Institute (NEI).
12.00 – 13.00: Riscuri reputaționale ale proiectelor nucleare – Paul Murphy, Founder and Managing Director of Murphy Energy & Infrastructure Consulting, LLC; expert in the development and financing of nuclear power programs by the International Atomic Energy Agency (IAEA), the OECD’s Nuclear Energy Agency (NEA), the International Framework for Nuclear Energy Cooperation (IFNEC), and the US government.
13.00 – 13.30: Q&As.

14.30 – 16.30: Cum gestionăm fake news și dezinformarea despre energie și schimbările climatice
Cum răspundem fake news în mediul online, tv, social media și radio
Jurnalism real, trolls și cum să recâștigăm încrederea în media

Multe dintre dezbaterile publice pe teme științifice sau tehnice sunt estompate de acuzații de fals, care forțează publicul să depună eforturi pentru a distinge adevarul de fals. Uneori însă, capacitatea noastră de a detecta informația falsă nu este acută și nu avem pregătirea necesară. La asta se adaugă emoțiile asociate informației false. Acestea sunt ingredientele perfecte pentru a ajunge la o concluzie eronată. Informația tehnică falsă vine mai intotdeauna însoțită de apelul la sentimente, la emoții, iar noi ne formăm opinia prin perspectiva impactului pe care emoțiile îl asupra noastră in formarea atitudinii, a percepțiilor si a comportamentului nostru.
Să nu ne lăsăm păcăliți! Să fim inteligenți, dinamici! Să fim detectivi ai informației reale, ai adevarului!

 

Context:

“Ce știm despre energia nucleara în Romania? De ce avem nevoie de energie nucleara? Sau și mai corect, de ce nu putem fară energie nucleara?

1. Politica energetica la nivel European, dar și global, este corelata Acordului de la Paris privind schimbările climatice, care are că obiectiv limitarea creșterii temperaturii medii la nivel global la 1,5˚C. Pentru a îndeplini acest obiectiv, statele membre UE și-au propus atingerea neutralitații climatice până în 2050, respectiv țintele de reducere a emisiilor de gaze cu effect de sera au fost accelerate de la 40% la 55% până în 2030.
În acest context, Europa are nevoie de surse de energie curata, fară emisii de CO2: surse regenerabile, hidro și energie nucleara. De ce energie nucleara? Pentru că operarea centralelor nucleare NU produce emisii de CO2. Astfel, energia nucleara este o sursa de energie sigura, curata, fară emisii de CO2, disponibila 24/7, indiferent de condițiile meteo.

2. Romania, că stat membru UE, implementează politicile și directivele europene, și și-a stabilit ținte ambițioase: reducerea emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030, reducerea dependentei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030, precum și închiderea centralelor pe cărbune, respectiv elimiarea a 4,59 GWe de energie generata pe baza de cărbuni până în 2032. Atingerea acestor ținte ambițioase are nevoie de planuri de dezvoltare a noi capacități de producere a energiei curate.

3. Romania operează la Cernavodă singura centrala nucleara care utilizează tehnologia CANDU din Europa, de peste 25 ani! De la punerea în funcțiune, cele 2 unități au evitat eliberarea în atmosfera a 195 milioane tone de CO2. Doar 2 unități nucleare asigura 33% din energia curata a României! Contribuitia în PIB este de 5.7 miliarde Euro, iar numărul de angajați la nivel de industrie de 19.000.

4. Romania, prin Nuclearelectrica, are un plan de investiții de aprox. 9 miliarde de Euro pentru a dubla cantitatea de energie curata pe care o vă livra în viitor. Cele trei proiecte majore de investiții sunt: construirea a încă 2 unități nucleare la Cernavodă, Unitățile 3 și 4, retehnologizarea Unității 1, ceea ce presupune operarea pentru încă 30 de ani a Unității 1, după anul 2029 și implementarea reactoarelor modulare mici, tehnologia arta a industriei nucleare. Pe scurt, reactoarele modulare mici, SMR au o capacitate mai redusa decât reactoarele de mare putere. Daca un reactor de mare putere de la CNE Cernavodă are 700 MWe putere instalata, un reactor modular mic, cum este cel dezvoltat de compania americana NuScale, are 77 MWe capacitate. Reactoarele modulare mici sunt mai mici, dar sunt și extrem de sigure! Beneficiază de 60 de ani de expertiza în operare, folosind principiile reactoarelor cu apa sub presiune (PWR), la care experții au adăugat trasataturi de securitate nucleare suplimentare.

5. Tranziția energetica a României către 0 emisii de CO2, cu energia nucleara că fiind unul dintre pilonii, necesita un program nuclear de dezvoltare stabil, dezvoltarea continua a lanțului de furnizare, menținerea competitivatii, strategii de securizare a finanțării și creșterea următoarelor generații de ingineri.

6. Și începem să înțelegem, după o explicație simpla a contextului, de ce comunicarea este atât de importanta pentru strategia de dezvoltare a programului nuclear romanesc. În contextul de mai sus, informarea corecta a opiniei publica despre strategia enegetica a României și despre proiectele nucleare este esențială. Primul pas este accesul la surse puternice, serioase, de informație, surse gestionate de generații foarte bine pregătite de specialiști în comunicare.

7. Tu poți fi unul dintre acești specialiști! Tu poți contribui zi de zi la securitatea energetica a României, la transmiterea informațiilor corecte despre sectorul energetic și despre energia nucleara în mod special! Tu poți avea un rol esențial în combaterea dezinformării și propagării știrilor false!”

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget