What are Opinions? Integrating Theory and Methods for Automatically Analyzing Opinionated Communication (OPINION)

COST Action 21129: What are Opinions? Integrating Theory and Methods for Automatically Analyzing Opinionated Communication (OPINION)

Durata proiectului: 22.09.2022 – 21.09.2026

 

Descrierea proiectului: Proiectul What are Opinions? Integrating Theory and Methods for Automatically Analyzing Opinionated Communication (OPINION) – este finanțat de The European Cooperation in Science and Technology (COST) și își propune să studieze opiniile, prin intermediul unor instrumente de analiză de tip computațional, care pot facilita cercetarea la nivel agregat, oferind un context comparativ pentru 30 de țări europene și Israel, Rusia și SUA. Reunind, pentru prima dată, cercetători care studiază opiniile din Europa și din afara acesteia, această acțiune COST își propune să contribuie la fundamentarea conceptuală, integrarea metodologică și formarea cercetătorilor, pentru a avansa semnificativ în utilizarea metodelor computaționale pentru studiul opiniilor în mediul digital.

 

Proiectul OPINION reunește cercetători cu expertiză importantă în diferite discipline (în special științele comunicării, științe politice, lingvistică computațională, IT) și conectează, în același timp, numeroase comunități lingvistice, până acum în mare măsură deconectate.

 

Acțiunea COST-OPINION va dezvolta baze conceptuale și agende de cercetare comune, precum și strategii versatile de măsurare computațională pentru studiul opiniilor. Astfel, OPINION își propune să transforme fragmentarea lingvistică și politico-culturală a discursurilor digitale europene cu scopul de a dezvolta un domeniu cu adevărat multilingvistic și multicultural de analiză computațională a discursului public. Acest proiect reprezintă o contrapondere pentru cercetarea de text în limba engleză, orientată spre SUA, condusă de corporații, oferind o alternativă pentru comunitățile academice și de cercetare din Europa si din alte spații culturale non-anglofone.

 

SNSPA este reprezentată în acest proiect de Prof. univ. dr. Nicoleta Corbu (Membru al Management Committee), Conf. univ. dr. Elena Negrea-Busuioc, Lector univ. dr. Mădălina Boțan și Lector univ. dr. Raluca Buturoiu.

Facebook Pagelike Widget