Inteligența artificială în “sistemul operațional” al democrației – sincronizarea algoritmilor cu standardele de protecție a drepturilor omului

Luni, 11 decembrie 2023, Facultatea de Științe Politice (SNSPA) a organizat conferința “Inteligența artificială în <<sistemul operațional>> al democrației – sincronizarea algoritmilor cu standardele de protecție a drepturilor omului”.

 

Evenimentul a marcat Ziua Internațională a Drepturilor Omului și a fost prima dezbatere academică ce abordează subiectul reglementărilor europene în lucru în materia inteligentei artificiale (AI), după ce Statele membre UE și Parlamentul European au ajuns, vineri, 8 decembrie 2023, la un acord preliminar cu privire la Legea AI (prima încercare din lume de a reglementa tehnologia cu evoluție rapidă într-un mod cuprinzător, bazat pe etică).

 

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, și de conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice (SNSPA).

 

Invitații care au susținut prelegeri au fost:

  • MEP Dragoș Tudorache, vicepreședinte Renew Europe, co-raportor pentru Legea AI,
  • Dr. Ov Cristian Norocel, conferențiar la Universitatea Lund (Suedia),
  • Conf. univ. dr. Oana Băluță, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București.

 

Dezbaterea a fost moderată de lect. univ. dr. Măriuca Oana Constantin, Facultatea de Științe Politice (SNSPA) și inițiatoarea Human Rights Hub.

 

Conferința a lansat activitatea Human Rights Hub, centru de cercetare, expertiză și formare din cadrul Facultății de Științe Politice (SNSPA). Human Rights Hub este conceput în primul rând ca o comunitate de valori, care atrage în dezbatere cu studenții: experți din mediul academic intern și internațional, societatea civilă și decidenți politici, pentru a aborda interdisciplinar subiecte sociale și politice actuale și importante care se intersectează cu problematica drepturilor omului și combaterii discriminării.

 

 

Tema principală a dezbaterii a fost importanța unor reglementări care echilibrează inovația digitală cu rigorile “sistemului operațional” al democrației și cu standardele etice privind protecția drepturilor omului, incluzând subiecte precum:

  • Interzicerea utilizării AI pentru supravegherea biometrică, recunoașterea emoțiilor și poliția predictivă;
  • Importanța transparenței sistemelor AI generative precum ChatGPT pentru identificarea situațiilor în care conținutul a fost generat de AI;
  • Problema “normalizării” limbajului specific discursului extremist și radical prin intermediul conținutului de pe platformele de socializare și a unor algoritmi “discriminatori” (biased algorithms);
  • Riscul ridicat al modului în care algoritmii AI pot influența votanții în contextul alegerilor.

 

Legea AI va stabili standarde importante care să contracareze aceste riscuri și va deveni un model de bună practică la nivel mondial în dezvoltarea și guvernarea unei inteligențe artificiale care respectă drepturile omului și statul de drept. Human Rights Hub SNSPA va continua dezbaterile pe această temă cu seria de prelegeri “AI-drepturi”.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget