Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) marchează 74 de ani de la intrarea în vigoare a Constituției Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO)

UNESCO a fost construită, împreună cu întregul sistem al Națiunilor Unite, pentru a promova dialogul și pacea internațională și pentru a împiedica lumea să se îndrepte din nou pe drumul tiraniei sau al conflictelor sângeroase între state. La 4 noiembrie 1946, a intrat în vigoare actul constitutiv al UNESCO, organizație internațională, care a contribuit la promovarea păcii și securității în lume prin intermediul educației, științei și culturii, în vederea consolidării cooperării internaționale, respectării drepturilor fundamentale ale omului, fără restricții de rasă, sex, limbă sau religie.

 

“Constituţia UNESCO, prin valorile și principiile pe care le instituie, este un punct de referinţă pentru noi toți. Aceasta începe prin a ne spune un adevăr, la care reflectăm prea puțin, şi anume acela că ‘războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie să fie construită apărarea păcii’.

 

Iată de ce, în contextul socio-politic de astăzi, noi, cei din școli și universități, ar trebui să depunem un efort constant față de elevii și studenții noștri pentru a le cultiva valoarea colaborării și pentru a le demonstra costurile conflictelor. Pacea – adică empatia, solidaritatea, echilibrul social, demnitatea, respectul față de cultură, religie, tradiții – ar trebui să fie permanent în mințile noastre. Să nu uităm că ura și încrâncenarea, foarte prezente azi, au fost întotdeauna precursoarele războaielor.”, a declarat prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget