Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) salută unitatea şi soliditatea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), demonstrate prin deciziile istorice adoptate în cadrul Summit-ului de la Madrid. Răspunzând imperativelor de apărare generate de actualul contextul european și internațional de securitate, NATO se dovedește a fi o construcție politică și militară viabilă, ancorată în realitate, capabilă să garanteze libertatea și securitatea membrilor săi și să promoveze valorile democratice.
Summit-ul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022, a venit într-un moment critic din istoria de 73 de ani a Alianței, fiind organizat în contextul celei mai grave crize de securitate din zona euroatlantică după al Doilea Război Mondial. Adoptarea Noului Concept Strategic al Alianței Nord Atlantice reprezintă finalul unui proces complex, lansat anul trecut, la Summit-ul de la Bruxelles, și constituie un pas ferm în procesul de consolidare, adaptare și modernizare a Alianței. Documentul programatic pe care liderii statelor membre l-au adoptat definește viziunea și provocările la adresa securității, stabilind principalele repere ale acţiunii NATO în perioada următoare. Acesta confirmă robustețea relației transatlantice, subliniind rolul esențial al Alianței de promotoare a păcii, securității și stabilității.
Deciziile adoptate la Summit-ul de la Madrid au o importanță deosebită pentru România. Ele întăresc apărarea națională, confirmând, totodată, profilul de stat aliat care contribuie eficient la consolidarea securității pe Flancul Estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, dar și dincolo de acesta. Aceste decizii răspund obiectivelor de securitate ale României fiind un rezultat al efortului depus de diplomația de la București și al unor demersuri politice consistente, inițiate și susținute de statul român.
SNSPA, în calitate de Școală de Guvernare, s-a aflat în permanență în avangarda inițiativelor și preocupărilor menite să consolideze relațiile euro-atlantice, să promoveze valorile democratice și să susțină eforturile statelor membre NATO de a întări coeziunea și reziliența. Anual, SNSPA organizează una dintre cele mai importante conferințe internaționale din România – Bucharest Security Conference (BSC) – care abordează problematica securității și amenințărilor la adresa frontierei euro-atlantice, promovând angajamentul ferm al NATO față de apărarea colectivă și rolul său global în gestionarea crizelor.