SNSPA transmite felicitări prof. univ. dr. Bogdan Aurescu, pentru alegerea în funcția de judecător al Curții Internaționale de Justiție

Joi, 9 noiembrie 2023, prof. univ. dr. Bogdan Aurescu a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care ocupă această funcţie. Prof. univ. dr. Bogdan Aurescu a obținut majoritatea absolută a voturilor atât în Adunarea Generală a ONU, cât și în Consiliul de Securitate al ONU, la New York, conform dispozițiilor care guvernează alegerea judecătorilor la Curtea Internațională de Justiție.

 

Este un moment important pentru România, un succes înregistrat de statul român și de diplomaţia românească. Totodată, această alegere reprezintă o recunoaștere a profesionalismului și expertizei remarcabile în domeniul dreptului internațional ale prof. univ. dr. Bogdan Aurescu și un pas semnificativ spre promovarea justiției și a respectului pentru dreptul internațional la nivel global.

 

“Alegerea prof. univ. dr. Bogdan Aurescu în funcția de judecător în cadrul acestei instanțe prestigioase a ONU consolidează angajamentul organizației în promovarea unui sistem juridic internațional echitabil și în asigurarea respectului pentru principiile fundamentale ale dreptului internațional. În contextul global actual, este esențial să avem judecători dedicați și competenți precum Bogdan Aurescu, care să contribuie la consolidarea păcii și securității internaționale prin aplicarea justă a legilor și tratatelor internaționale. Alegerea lui Bogdan Aurescu la Curtea Internațională de Justiție de la Haga și, în urmă cu câteva zile, a ambasadoarei Simona Mirela Miculescu, în funcția de președintă a Conferinței Generale UNESCO reprezintă o încununare a eforturilor diplomației românești și o recunoaștere a relevanței României pe plan internațional. România este un partener de încredere, o voce importantă, activă și vizibilă pe scena internațională. Felicitări profesorului Aurescu, în numele întregii comunități academice a SNSPA”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

 

Din anul 2010, prof. univ. dr. Bogdan Aurescu este cadru didactic asociat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), unde predă drept internațional public.

 

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al Organizației Națiunilor Unite, fiind cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Toți membrii ONU sunt părți la Statutul Curții. Curtea Internațională de Justiție fost înființată în 1945, în baza Cartei ONU, și este alcătuită din 15 judecători permanenți, aleși pe termen de 9 ani.

 

Sursă FOTO: mae.ro

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget