Absolvenți și programe de top la SNSPA

Comunitatea SNSPA s-a îmbogățit cu o nouă generație de absolvenți. Am încercat să aflăm de la unii dintre cei mai buni alumni ai universității noastre opiniile lor despre activitățile și proiectele la care au participat, precum și despre oportunitățile pe care le-au valorizat. De asemenea, am dorit să știm perspectiva lor asupra activităților care prezintă potențial de dezvoltare și pentru viitoarele generații de studenți ai SNSPA. Au răspuns inițiativei noastre de a ne vorbi despre experiența acumulată în anii de studiu la SNSPA absolvenți de la Facultatea de Administrație Publică, Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Management și Facultatea de Științe Politice.

 

 

Simina Domnariu

Simina Domnariu

Șef de promoție, specializarea Administrație Publică, Facultatea de Administrație Publică, SNSPA

Primul reper din experiența acumulată de Simina în anii de studii a constat în participarea, în anul I,la diverse manifestari academice – de exemplu, conferința Smart City și Proiectul ROSE, Au urmat, în anii II și III, două mobilități Erasmus+ pentru continuarea studiilor în străinătate, mai întâi la Universidad de Granada, Spania, și, în ultimul an de studii, la Sciences Po, Franța.

„Erasmus+ înseamnă oportunitate, deschidere și provocare. Emoții nemaîntâlnite s-au declanșat încă din momentul în care am fost acceptată pentru bursă. Deși nu era prima experiență în străinătate, m-a atras ideea de a studia printre studenți «străini». Fiind o persoană deschisă și curioasă, mi-am dorit dintotdeauna să ajung să studiez în altă țară, să cunosc și alte sisteme de învățământ, să trăiesc experiența studenției în băncile unei universități europene. SNSPA mi-a oferit șansa de a mă bucura de tot ceea ce înseamnă Erasmus“, spune Simina.

 

Studentă Erasmus la Universidad de Granada, Spania

„Această primă mobilitate Erasmus a fost realizată în plină pandemie, dar am pornit spre Universitatea Granada cu entuziasm maxim fără să mă gândesc la altceva.”

Ajunsă în Granada, un orășel din sudul Spaniei, am început să realizez cât de real e totul. Faptul că mă aflam într-un oraș necunoscut, printre oameni străini, mi-a stârnit și mai mult curiozitatea. Simțeam că vreau să le cunosc cultura, limba și să învăț cât mai multe lucruri despre localnici. Din punctul meu de vedere, spaniolii din Granada sunt cei mai deschiși și prietenoși oameni pe care i-am întâlnit. M-am simțit inclusă imediat, îmi zâmbeau, îmi răspundeau la întrebări și îmi ofereau ajutor fără ezitare. Weekend-urile erau dedicate ieșirilor în afara orașului. Prin intermediul unei agenții de turism dedicate studenților Erasmus, am reușit să călătoresc în toată Andaluzia, ajungând inclusiv în Gibraltar.

Din cauza pandemiei, cursurile se făceau în sistem hibrid, o săptămână mergeam la sediul facultății, după care, în săptămâna care urma, învățam în online. Nu m-a deranjat această abordare, ci mă bucuram din plin de fiecare zi. Făceam astfel încât, în săptămâna aferentă cursurilor față în față, să mă concentrez pe studiu, iar în săptămâna când cursurile se țineau online, ieșeam în oraș și vizitam tot ceea ce era de vizitat.

Având în vedere nivelul de învățământ de acolo, pentru mine, a fost o provocare să mă ridic la nivelul studenților spanioli și nu numai. Universitatea din Granada era frecventată și de o mulțime de alți studenți Erasmus de peste tot din lume. Aveam cursuri cu predare în limba engleză și cursuri cu predare în limba spaniolă. O altă provocare a fost să învăț limba spaniolă. Nu o cunoșteam foarte bine, dar făcusem câteva cursuri de gramatică înainte să plec. Nu mi-a luat mult timp să ajung să pot vorbi liber în spaniolă – după prima lună deja stăpâneam foarte bine limba spaniolă la nivel de conversație.

Și iată-mă acolo, în băncile facultății din Granada, ascultând cursuri în limbile spaniolă și engleză. Nu mi-a fost ușor, însă nici imposibil. Îmi plăcea enorm predarea de acolo, interacțiunea elev-profesor, cadrele didactice, activitățile din cadrul cursurilor, materiile pe care le studiam, totul: de la disciplinele care cuprindeau studii ale Organizațiilor Internaționale până la cele de Politici ale Regiunii Nord Africane-Maghreb, interesul meu era unul imens. Mă bucuram că puteam studia lucruri atât de diferite și atât de interesante. Am reușit să obțin note mari la examene și să trec cu bine. Experiența din Spania a fost minunată. Am rămas cu amintiri frumoase și mi-am făcut prieteni din mai multe țări, inclusiv din SUA, Rusia și Tunisia.“

 

Studentă Erasmus la Sciences Po, Campus de Paris, Franța

„A doua mobilitate Erasmus a fost o altă provocare. Deși știam cum funcționează lucrurile, în linii mari, m-am trezit în alt oraș necunoscut, altă cultură și alt nivel de studiu. Eram deja acolo când am aflat despre reputația Universității Sciences Po, aceasta fiind considerată una dintre cele mai bune școli de științe politice din Franța și din lume.

Parisul… orașul de vis al îndrăgostiților, într-adevăr unul extraordinar de frumos! L-am luat la pas și i-am admirat străzile, arhitectura, atmosfera aceea plăcută de turism și muzică în stradă, muzeele și toate boulangerie-iile prezente la fiecare colț. Pentru mine, să locuiesc cinci luni de zile în Paris a fost un vis devenit realitate. Să fiu studentă în Paris la o universitate de elită, nici n-am visat – Erasmus m-a condus acolo.

Cursurile au fost în totalitate cu prezență fizică în campusul universității și extrem de captivante. Am studiat o mică parte a Islamului (reprezentarea feminină) și am considerat-o ca pe o oportunitate unică. Studiul economiei, al dreptului și al schimbărilor climatice s-au numărat printre materii. Am avut onoarea să particip la cursuri cu invitați din Parlamentul European și alte organizații.

Biblioteca în care mi-am petrecut după-amiezile era în apropiera campusului universitar. O clădire cu cinci etaje și spații special amenajate pentru studiu care, pur și simplu, te atrăgeau, te făceau să îți dorești să stai acolo ore întregi și să înveți. Examenele de la Sciences Po au fost însă destul de dificile. Am avut nevoie de mult timp și studiu pentru a trece cu bine. În acel mediu, să înveți era o plăcere! Recunosc că am depus efort, dar m-am întors cu toate examenele luate și o medie de 9,66.

Cele cinci luni în Paris au fost life-changing. Comunitatea de studenți internaționali și profesorii foarte bine pregătiți au făcut din mine un student dornic de cunoaștere, implicare și dezvoltare. Aveam în față modele de oameni și nu îmi imaginasem că o să ajung vreodată să-i cunosc. Am iubit momentele pe care le petreceam printre ei  – am rămas cu un alt vis, acela de a ajunge candva ca ei, cu funcții înalte și zeci de cărți și articole scrise. Experiența Erasmus din Paris a fost una memorabilă, o oportunitate ce a adus cu ea atât provocări, cât și împliniri.

Privind acum în urmă la cele două mobilități Erasmus sunt mulțumită și, totodată, nerăbdătoare pentru o nouă experiență similară.”

 

 

Alexandra-Maria Dan

Alexandra-Maria Dan

Alexandra-Maria Dan a absolvit, cu media generala 10 (zece), specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

„Mare parte din experiența mea de studentă s-a desfășurat în mediul online ca urmare a pandemiei, dar SNSPA a fost una dintre puținele universități care s-a adaptat la acest mod de predare, menținând un nivel ridicat al studiilor universitare. Cadrele didactice ne-au oferit suportul și coordonarea necesară pentru a ne bucura de viața de student, chiar și în aceste condiții.

Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA ne-a oferit oportunități de practică și de voluntariat care m-au ajutat să-mi găsesc orientarea în viitoarea mea carieră în relațiile internaționale și recomand tuturor studenților să profite la maximum de aceste oportunități. Personal, prin intermediul facultății am făcut voluntariat în cadrul ONG-urilor Terre des Hommes și ActiveWatch. Perioada de voluntariat m-a dezvoltat, astfel că am devenit o activistă a apărării drepturilor copilului, participând la mai multe proiecte naționale și internaționale.

În plus, abilitățile deprinse în cadrul SNSPA m-au condus să fiu admisă în anul 2021 la ediția a VIII-a a internship-ului Guvernului României. Experiența în cadrul acestui stagiu de practică m-a marcat pozitiv, mai ales că, datorită acestei experiențe, mi-am ales și tema de licență: Răspunsul și adaptarea Fondului Monetar Internațional la crize.

Pe plan academic, am avut posibilitatea să public în revista facultății, în calitate de coautor, alături de Răzvan Bunciu, coleg de grupă, articolul științific intitulat “Developments în the European Union’s Effort to Enact Good Governance Through Public Procurement Law”.

Am rămas cu amintiri frumoase de la SNSPA. Recomand oricui experiența de student al Facultății de Științe Politice, în special celor care doresc o carieră în domeniul relațiilor internaționale, SNSPA deschizând ușa studenților către cele mai importante instituții europene. Cu toate acestea, succesul depinde întotdeauna de voința studentului, fiind nevoie de multă muncă și dorință pentru a excela în orice.”

 

 

Răzvan-Ștefan Bunciu

Răzvan-Ștefan Bunciu

Răzvan-Ștefan Bunciu a absolvit, cu media generala 10 (zece), specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, Facultatea de Științe Politice, SNSPA

„Parcurgerea celor trei ani de studii a fost deopotrivă o provocare, cât și o onoare. Privind retrospectiv, pot afirma cu încredere că mediul academic din Facultatea de Științe Politice (SNSPA) mi-a dezvoltat caracterul, spiritul critic, cunoștințele în diverse domenii, cât și abilitățile practice. Impresia generală care mi-a fost creată în acești ani este că oportunitățile pe care mediul universitar le oferă studenților sunt strâns legate de interesul și de eforturile depuse de către cei din urmă pentru a le accesa.

Astfel, Facultatea de Științe Politice a depus eforturi constante în ultimii trei ani, chiar și în contextul pandemic, generat de apariția virusului SARS-CoV-2, să ofere studenților posibilități extinse de a participa la stagii de practică organizate de instituții publice, entități din societatea civilă sau instituții de presă. În cazul meu, Camera Deputaților – mai exact, Direcția Studii și Documentare Legislativă – și ActiveWatch – ONG care operează în sectorul drepturilor omului – au fost cele două locuri unde am derulat stagiile de practică în anul I, respectiv în anul al II-lea de licență. În primul caz, am elaborat cu sprijinul celor din Direcție un studiu legislativ comparativ în care am evidențiat diferitele norme parlamentare existente la nivelul Uniunii Europene, o temă de altfel studiată (deși într-o formă mai restrânsă) în cadrul cursurilor din anul I de licență la Facultatea de Științe Politice. În al doilea caz, am participat la training-uri, workshop-uri și am scris articole care priveau drepturile și libertățile cetățenești, ocazie cu care am putut aprofunda cunoștințele în materie. Îmi exprim cu sinceritate recunoștința atât pentru persoanele din Direcția de Studii Legislative, din ActiveWatch, cât și pentru profesorii care s-au ocupat de organizarea stagiilor de practică, mai ales în contextul dificultăților create de pandemie.

Cursurile și seminarele din facultate au vizat domenii precum Filosofia politică, Studiile Europene, Relațiile Internaționale, Sociologia și toate m-au ajutat să îmi dezvolt cunoștințele și să optez pentru tema lucrării finale de licență, i.e., Rolul Organizației Națiunilor Unite în soluționarea conflictelor internaționale și guvernanța globală, o temă pe care am putut să o aprofundez, în special, cu sprijinul coordonatorului lucrării, prof.univ.dr. Adrian Pop.

În perioada studenției am avut ocazia să public în revista Europolity a Centrului de Studii Europene al SNSPA o lucrare în co-autorat cu Alexandra Dan despre achizițiile publice ca instrument al bunei guvernări în Uniunea Europeană. Mai precizez, însă, că am publicat și în alte reviste lucrări care privesc, de exemplu, euroscepticismul și cauzele sale sau etica și inteligența artificială.

Centrul de Studii Israeliene „Theodor Herzl“ și Centrul de Studii Europene reprezintă două dintre entitățile aflate sub egida SNSPA în cadrul cărora am avut ocazia să particip la cursuri modulare, workshop-uri sau să asist la conferințe. Am o apreciere deosebită față de faptul că participarea la conferințe a fost facilitată de SNSPA prin oferirea accesului către studenți, în special în perioada când majoritatea conferințelor aveau loc în format online, dând dovadă de transparență și de deschidere față studenți.

Dacă ar fi să rezum sentimentul pe care mi l-a lăsat SNSPA, acesta ar putea fi că reprezintă o instituție de învățământ superior care îți oferă sprijin atunci când îl cauți. Întotdeauna m-am simțit ajutat când am avut cel mai mult nevoie, motiv pentru care aș recomanda cu căldură oricărui absolvent de liceu și pasionat de domeniile studiate la SNSPA să opteze pentru această instituție de învățământ superior.“

 

 

Martinaș Gabriela-Alexandra

Gabriela-Alexandra Martinaș

Gabriela-Alexandra Martinaș a absolvit, ca șef de promoție, specializarea Communication and Emerging Media de la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA

„Facultatea de Comunicare și Relații Publice a fost, pentru mine, echivalentă cu ideea de schimbare. Inițial, nu mi-am dorit în mod expres să-mi continui studiile după încheierea liceului, însă în momentul când specializarea Communication and Emerging Media (CEM) a lansat Bursele Comunicării pentru generația pilot, n-am putut să mă abțin. O provocare, care mi-a plăcut și mi-a dat speranța că lucrurile se pot întâmpla altfel în cadrul mediului universitar, conducându-mă către dorința de a mă prezenta la proba de admitere a facultății.

Fast forward, trei ani mai târziu, îmi iau, cel puțin pentru un an, la revedere de la mediul academic. A fost o experiență transformațională, unde am avut ocazia să cunosc cadre didactice care au dorința și dedicarea puternică de a împărtăși informații, oameni pe care mi-aș fi dorit să îi cunosc în format fizic. Sala 307 e locul unde mi-am cunoscut colegii, unde mi-am descoperit potențialul în ale comunicării și bineînțeles, sala unde se păstrează amintiri de neuitat, mult prea puține față de câte mi-am dorit.

Am sentimentul că Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA este diferită față de restul. În facultate, mi-a plăcut extraordinar de mult cum examenele și proiectele mi-au acordat libertate de exprimare, fără a-mi impune o limită a creativității.

Din păcate, doi ani și jumătate de studiat online și-au spus cuvântul. Atât eu, cât și o parte dintre colegii mei, ne-am ales în urma pandemiei cu anxietate, depresie, burnout. O oboseală fizică și psihică care ne-a cuprins, pur și simplu, din cauza legăturilor sociale care ne-au fost limitate. Am apreciat că facultatea a încercat să se digitalizeze cât mai rapid, deși, poate, mai sunt aspecte de îmbunătățit. Am apreciat fiecare profesor care înainte de cursul online ne întreba cum ne simțim, ce am mai făcut, dacă suntem bine. Înțelegere, respect reciproc și un proces continuu de învățare. Sigur, nu totul a fost perfect. Niciodată nu e. Însă sper cu tărie că feedback-ul pe care l-am acordat pe parcursul anilor să nu fie doar ascultat, ci și pus în practică.

Și un singur lucru mai am de spus; sper din suflet ca viitoarele generații CEM să aibă ocazia să descopere sala 307 și să-și creeze infinit mai multe amintiri frumoase decât am făcut-o noi.“

 

Alina_Kartman

Alina Kartman

Alina Kartman a absolvit, ca șef de promotie, programul de master „Programs and Investments Management”, Facultatea de Management, SNSPA

„Să mă înscriu la Master Programs and Investments Management din cadrul Facultății de Management a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în urmă cu doi ani. Am făcut pasul convinsă că am nevoie să îmi dezvolt o gândire mai structurată, fără să bănuiesc însă că cel mai mare câștig va fi, de fapt, să învăț cum să navighez în situații în care structura este fluidă, sau chiar lipsește. Nu că am ajuns acolo, dar butonul a fost apăsat deja în mintea mea și cred că multora le-ar prinde bine experiența.

Cei doi ani de studiu s-au suprapus cu cei doi ani de pandemie, așa că de invitații speciali de la cursuri, de lansările de proiect și de carte sau de meet-up-urile Agile m-am putut bucura doar online. Sunt un pic geloasă pe următoarea promoție, care îi va putea vedea față în față pe profesorii de la masterat și care va avea alte premise pentru networkingul atât de prețios în anii de masterat. Dar sunt recunoscătoare și inspirată de eforturile profesorilor de a lucra cu entuziasm chiar și în condițiile pandemiei. Dacă au reușit să recreeze un masterat întreg din mega-bites, pot doar să îmi imaginez ce vor reuși să construiască la cursurile live.”

 

 

Ioana Stancu

Ioana Stancu

Ioana Stancu a absolvit, ca șef de promotie, programul de master „Antreprenoriat și Management Strategic”, Facultatea de Management, SNSPA

“SNSPA este locul unde studenții sunt încurajați să-și depășească limitele și să atingă un alt nivel, un nivel al excelenței. Ultimii cinci ani au fost definitorii pentru dezvoltarea mea profesională și personală.

În cadrul Facultății de Management, am învățat că pasiunea și dedicarea dau naștere performanței. Noi, studenții, am fost încurajați să avem încredere în propriile forțe, să fim curioși, să ne transformăm visele în realitate.

Ultimii ani au fost o provocare pentru fiecare dintre noi, însă pandemia nu a reușit să ne descurajeze, ci ne-a stimulat simțul creativ astfel încât activitatea academică să se desfășoare într-un ritm pe care acum îl considerăm firesc. Chiar și de la distanță, am avut parte de cursuri și de activități antrenante, care ne-au deschis noi orizonturi de gândire. Vreau să le mulțumesc profesorilor că au reușit să nu lase întrebări fără răspuns, au făcut imposibilul posibil și ne-au unit într-o mare familie, familia Facultății de Management din SNSPA.“

 

 

Ana-Maria Mocanu

Ana-Maria Mocanu


Ana-Maria Mocanu, a absolvit, ca șef de promoție, programul de master „Antreprenoriat și management strategic“, Facultatea de Management, SNSPA

Ana-Maria a absolvit cu brio masterul și am încercat să aflăm perspectiva ei asupra activităților care prezintă potențial de dezvoltare și pentru viitoarele generații de studenți.

„Consider că accesul la o experiență multiculturală aduce beneficii directe atât sistemului de învățământ, cât și studenților care fac acest pas. Posibilitatea de consolidare a networking-ului, schimbul de experiență, alături de know-how-ul acumulat în cadrul activităților aduc valoare parcursului academic și reprezintă elemente vitale în consolidarea unei cariere de succes.

Fiind absolventă a programului de masterat „Antreprenoriat și Management Strategic”, temele de interes sunt legate de activități axate pe Business, Management și Marketing, care să ofere studenților acces la workshop-uri și conferințe cu antreprenori, manageri, specialiști și profesori din cadrul universităților europene.

Consider că activitățile ar trebui să fie îndreptate atât spre încurajarea spiritului antreprenorial, cât și asupra analizei oportunităților, riscurilor și ultimelor tendințe din industrie, pornind de la experiența mentorilor, cu scopul de a oferi insights care să contribuie la îmbunătățirea performanței studenților.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget