Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii martie 2018

Industria a accelerat în martie, dar exporturile au rămas pe loc.

În luna martie, industria a crescut puternic, dar mai mult pe seama cererii interne. Exporturile au stagnat, în timp ce importurile au continuat să crească. Performanţa mai slabă a exporturilor poate fi un motiv de preocupare în contextul înmulţirii semnalelor despre o posibilă decelerare a creşterii economice globale.
În orice caz, în pofida avansului robust din luna martie, optimismul managerilor e în scădere.
În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

PRODUCŢIA
• Volumul producţiei a urcat la 65 de puncte faţă de 55 în februarie. Pe total, în primele 3 luni din 2018, creşterea a fost mai puternică decât în primele 3 luni din 2017.
• Stocurile au scăzut foarte puţin de la 47 la 46 rămânând în zona de contracţie. Mişcarea slabă a stocurilor reflectă opţiunea managerială pentru reducerea costurilor de stocare şi faptul că producţia a accelerat recent.

CEREREA
• Comenzile noi au urcat simetric în raport cu producţia, de la 54 în februarie la 63 în martie, iar nivelul comenzilor pe primele 3 luni a fost mai ridicat decât în ianuarie-martie 2017.
• Comenzile pentru export au scăzut de la 59 în februarie la 58. Media creşterii pe primele 3 luni a fost 57, faţă de 60 pe primele 3 luni ale anului trecut.
• Importurile de materii prime au înregistrat însă un salt de la 59 la 65, iar media pe primele 3 luni a urcat uşor faţă de anul trecut.

FORŢA DE MUNCĂ
• Numărul angajaţilor a depăşit nivelul de echilibru între angajări şi disponibilizări. În martie creşterea a fost destul de puternică – 56 de puncte faţă de 50 în februarie. Practic, în martie a fost nivelul cel mai ridicat de angajări din ultimele 15 luni. Creşterea angajaţilor semnalează că industria are deja comenzi substanţiale, cel puţin pe termen scurt.

COSTURI ŞI VENITURI
• Costurile de producţie s-au calmat puţin în martie, dar nu mult. Au scăzut la 69 faţă de 72 în februarie. Dar pe ansamblu, în primele 3 luni, costurile au fost mai mari (72) faţă de ianuarie-martie 2017 (69).
• Preţurile încasate de firme au continuat însă să scadă, de la 64 în ianuarie la 62 în februarie şi la 60 în martie. Ar putea fi un efect al stagnării exporturilor sau al concesiilor de preţ făcute de firme pentru a atrage comenzi, după lunile cu creştere scăzută.

AŞTEPTĂRILE
• Indexul de optimism al managerilor şi-a păstrat trendul descendent de la 71 în ianuarie, 68 în februarie şi 66 în martie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.
Managerii cred că producţia, comenzile noi, costurile de producţie şi preţurile încasate vor scădea în lunile următoare, dar ei se aşteaptă să revină exporturile şi
să scadă importul. Tabloul aşteptărilor arată că managerii au o încredere slabă în sustenabilitatea creşterii din martie.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii martie 2018

Detalii tehnice

  • Prezintă activitatea din industrie în luna martie 2018.
  • Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
  • Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
  • Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-23 aprilie 2018.
  • Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei;http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa)

 

Coordonatorii Barometrului:

Dr. Petre Datculescu, Director General

IRSOP Market Research & Consulting SRL

Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro

 

Conf. Univ. Dr. Florina Pînzaru, Decan

Facultatea de Management

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

 

Conf. Univ. Dr. Lucian Anghel

Facultatea de Management

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

 

Următoarea apariţie: mai 2018 cu situaţia din aprilie 2018

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget