”CIVICA Research Excellence Tour” la SNSPA

Studenții, cadrele didactice și cercetătorii din SNSPA sunt invitați la atelierul ”The geometry of misinformation: The link between polarization and misinformation in online multidimensional political settings”, organizat în cadrul proiectului CIVICA Research, cofinanțat prin Programul Horizon 2020.

 

Atelierul va fi susținut de dr. Pedro Ramaciotti Morales, doctor în matematică aplicată la Institutul Politehnic din Franța și cercetător în cadrul Centrului de Studii Europene și la Medialab din cadrul Sciences PO, Paris. Interesele sale de cercetare vizează interferența dintre științele sociale și abordările modelatoare și computaționale și se concentrează asupra dinamicii politice pe platformele de socializare și comunicare online.

 

Evenimentul se va desfășura vineri, 26 mai 2023, de la ora 10:00, la sediul SNSPA (Bd. Expoziției 30 A), parter, Sala Multifuncțională. Pentru a participa, vă rugăm să completați un formular online, disponibil aici.

 

În cadrul atelierului, Pedro Ramaciotti Morales va vorbi despre programul de cercetare în care este implicat, care vizează înțelegerea modului în care utilizatorii contribuie la răspândirea știrilor false și a manipulării în mediul online. El propune o abordare metodologică multidimensională, care să permită analiza și înțelegerea acestor fenomene dincolo de polarizarea clasică stânga – dreapta. În cadrul unui sistem multipartid, în care pozițiile ideologice sunt caracterizate de dimensiuni multiple, înțelegerea configurațiilor opiniilor și analiza polarizării acestora poate fi realizată în cadrul unei metodologii multi-dimensionale. Astfel putem înțelege comportamentele de răspândire în spațiul virtual public a informațiilor false, chiar și atunci când acestea au fost evaluate ca fiind dezinformări de actorii organizaționali care își asumă rolul de ”verificatori ai veridicității” (fact-checkers), dar și adoptarea anumitor comportamente politice și susținerea electorală pentru anumite platforme politice. În ce măsură acest model de analiză, aplicat în Franța poate fi utilizat și în cazul României, este o întrebare cheie a acestui seminar.

 

Mai multe detalii, aici.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget