Comunitatea academică din SNSPA îşi exprimă regretul pentru dispariţia profesorului Peter M. E. Volten

Comunitatea academică din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative își exprimă regretul pentru dispariția profesorului de relaţii internaţionale, Peter M. E. Volten, Doctor Honoris Causa al SNSPA.

 

Peter M. E. Volten şi-a început cariera didactică la Universitatea din Utrecht, în 1984, unde a predat istoria războiului. În perioada 1994-2011, a fost profesor de istoria și teoria relațiilor internaționale la Universitatea din Groningen.

 

Cariera complexă a profesorului Peter M.E. Volten este un reper în comunitatea profesioniștilor în relaţiile internaţionale. La începutul anilor ’90, în timpul perioadei sale ca director de cercetare şi vice-preşedinte al Institutului pentru Studii Est-Vest – New York (IEWS), Peter Volten a efectuat o muncă de pionierat prin stabilirea de contacte cu noile democrații din Europa Centrală şi de Est. După întoarcerea în Olanda, în 1993, profesorul Volten a fondat filiala olandeză a Institutului de Studii Est-Vest (Olanda IEWS Center), astfel încât Țările de Jos, de asemenea, să poată contribui la transformarea noilor democrații. În timpul președinţiei olandeze a UE, în anul 2004, Centrului pentru Studii Europene de Securitate din Groningen, sub conducerea profesorului Volten, a început un program unic, sensibil din punct de vedere politic, în Turcia, pentru a sprijini această ţară în procesul de reformă și de aderare la UE.

 

Peter Volten a fost implicat constant în parcursul euroatlantic al României şi a avut o legătură foarte strânsă cu SNSPA, înca de la înfiinţare. Primele programe de formare în domeniul securitatii, organizate la SNSPA, au fost create în cooperare cu prof. Volten. De asemenea, acesta a susţinut la SNSPA un modul intensiv de relaţii internaţionale şi studii de securitate pentru masteranzii din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană. Vom prețui mereu sprijinul constant pe care l-a acordat inițiativelor demarate de universitate, în domeniul relațiilor internaționale și studiilor de securitate.

 

Suntem alături de familie în aceste momente grele și îi transmitem sincerele noastre condoleanțe.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget