Conferință internațională la SNSPA, dedicată migrației din Europa de est în Occident, în perioada Războiului Rece

În perioada 10-12 octombrie 2023, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prin Facultatea de Comunicare și Relații Publice, în parteneriat cu Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, organizează conferință internațională “The Light Comes from the West! The Politics of Eastern European Migration during the Cold War” („Lumina vine din Occident!” Politicile migrației est-europene în timpul Războiului Rece).

 

Conferința va fi deschisă marți, 10 octombrie 2023, de ministrul Culturii, Raluca Turcan, de rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, și de conf. univ. dr. habil. Florin Abraham, cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), director al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române și membru al Comitetului de Conducere al Rețelei Europene Memorie și Solidaritate. La eveniment, vor participa specialiști din instituții de cercetare din România, Albania, Belgia, Cehia, Germania, Norvegia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

 

În deschiderea conferinței, va avea loc o dezbatere, moderată de prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA), și dedicată rolului emigrației în cadrul interacțiunilor din perioada Războiului Rece.

 

În cele șase sesiuni ale conferinței sunt abordate teme diferite, de o mare complexitate, precum: motivații ale migrației spre Occident, rolul polițiilor politice pentru a împiedica emigrarea, percepțiile occidentale față de emigrație, rolul disidenței din emigrație în lupta pentru apărarea drepturilor omului.

Programul conferinței poate fi accesat aici.

 

În perioada Războiului Rece, viața cetățenilor țărilor Blocului sovietic a fost determinată în mare măsură de izolarea impusă de partidele-stat comuniste, de restricțiile radicale asupra liberei circulații a bunurilor culturale și a altor mărfuri, precum și a călătoriilor în lumea occidentală. Transformarea Europei de est într-un uriaș lagăr a fost motivată, în primul rând, de diviziunea ideologică, economică și culturală simbolizată de Cortina de Fier și de teama autorităților comuniste că diferențele față de Occidentul capitalist ar putea compromite unitatea întregului imperiu sovietic.

 

Nu este de mirare că, spre deosebire de titlul unei prelegeri susținute de scriitorul Mihail Sadoveanu în 1945 – „Lumina vine de la Răsărit” – care a prezis dominația politică sovietică în Europa de Est, în deceniile Războiului Rece, mulți cetățeni au simțit că lumina a venit mai degrabă din Occident. O modalitate de a îndeplini această dorință a fost migrația, motivată în primul rând de caracterul represiv al dictaturilor comuniste, discriminarea politică sau religioasă și dificultățile economice.

 

Scopul conferinței “The Light Comes from the West! The Politics of Eastern European Migration during the Cold War” este de a întări cunoașterea asupra emigrației est-europene în Occident, în lumina noilor materiale de arhivă și luând în considerare abordările recente de cercetare.

 

 

 

Evenimentul este realizat și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din România.

 

Deschiderea evenimentului se va desfășura la sediul SNSPA (Bd. Expoziției 30 A), parter, Sala Multifuncțională, începând cu ora 15:30.

Lucrările conferinței din 11 și 12 octombrie 2023, se vor desfășura la Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125, Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu).

 

Conferința se desfășoară în limba engleză. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget