Conferință internațională “The Light Comes from the West!”. Despre politicile migrației est-europene în timpul Războiului Rece

În perioada 10-12 octombrie 2023, Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în parteneriat cu Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, organizează conferință internațională “The Light Comes from the West! The Politics of Eastern European Migration during the Cold War”.

 

Deschiderea evenimentului se va desfășura la sediul SNSPA (Bd. Expoziției 30 A), parter, Sala Multifuncțională, începând cu ora 15:30. Programul conferinței poate fi accesat aici.

Pentru a participa la conferință, vă rugăm să completați un formular online, disponibil aici.

 

În perioada Războiului Rece, viața cetățenilor țărilor Blocului sovietic a fost determinată în mare măsură de izolarea impusă de partidele-stat comuniste, de restricțiile radicale asupra liberei circulații a bunurilor culturale și a altor mărfuri, precum și a călătoriilor în lumea occidentală. Transformarea Europei de est într-un uriaș lagăr a fost motivată, în primul rând, de diviziunea ideologică, economică și culturală simbolizată de Cortina de Fier și de teama autorităților comuniste că diferențele față de Occidentul capitalist ar putea compromite unitatea întregului imperiu sovietic.

Nu e de mirare că, spre deosebire de titlul unei prelegeri susținute de scriitorul român Mihail Sadoveanu în 1945 – “Lumina vine din Est” – care a prezis dominația politică sovietică în Europa de Est, în deceniile Războiului Rece mulți cetățeni au simțit că lumina a venit mai degrabă din Occident. O modalitate de a îndeplini această dorință a fost migrația, motivată în primul rând de caracterul represiv al dictaturilor comuniste, discriminarea politică sau religioasă și dificultățile economice.

Scopul conferinței este de a revizui cunoașterea asupra emigrației est-europene în Occident, în lumina noilor materiale de arhivă și luând în considerare abordările recente de cercetare.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget