Evitarea plagiatului

Se consideră plagiat, în mediul academic, orice text scris în care sunt prezentate ideile altei persoane, fără să se facă trimiterea corectă și completă la sursa din care au fost preluate. Sursa poate fi o carte, un articol științific, un website, un proiect lucrat de altcineva, un material prezentat de cineva la o conferință sau în cadrul unui eveniment online etc.

 

Plagiatul poate fi intenționat, atunci când cineva pretinde că munca altei persoane este produsul efortului său, dar se poate întâmpla să apară și neintenționat. Atunci când cităm incorect, incomplet sau uităm să punem trimiterile în text, plagiem neintenționat. Ambele forme de plagiat – intenționat și neintenționat – sunt sancționate în conformitate cu Carta SNSPA.

 

Toți membrii comunității academice sunt obligați să folosească corect și consistent cel puțin un stil de citare. Stilul de citare utilizat, fie că este vorba despre stilul APA, stilul Academiei Române sau alt stil, trebuie respectat atât în corpul textului, cât și în redactarea bibliografiei. Este obligatorie citarea corectă și completă a surselor utilizate pentru documentare, în vederea scrierii lucrărilor de seminar, a proiectelor de curs, a eseurilor, a lucrărilor de licență, de disertație, de doctorat, a articolelor științifice sau a oricăror alte materiale academice.

 

Folosim un stil de citare deoarece astfel recunoaștem munca autoarelor și autorilor din ale căror lucrări învățăm. Totodată, citând corect și complet sursele, oferim persoanelor care citesc lucrarea posibilitatea de a identifica lucrările pe care le-am parcurs noi, dându-le astfel ocazia să citească mai multe despre subiectele respective.

 

De ce să eviți să plagiezi?

Gândirea originală este foarte importantă pentru comunitatea oamenilor de știință, din care fac parte studenții, alături de profesori și de cercetători. Când ne documentăm și procesăm noi înșine informațiile, putem aduce în discuție idei noi, care pot fi chiar mai valoroase decât cele prezentate anterior de alte persoane. Este modalitatea prin care noi contribuim la extinderea orizontului de cunoaștere, chiar dacă poate nu vom scrie niciodată opere care vor fi premiate de jurii internaționale. În plus, atunci când parcurgem lucrările altor persoane și tragem concluzii sau venim cu idei noi, bazate pe ceea ce am descoperit, învățăm. Așa se fixează mai bine cunoștințele noi în memoria noastră de lungă durată.

 

Profesorii se așteaptă ca studentele și studenții să analizeze ideile prezentate de alții și să tragă concluziile lor, să dezvolte noi interpretări, să vină cu răspunsuri noi la întrebările existente. A copia pur și simplu ideile altor persoane și a le prezenta ca fiind ale noastre nu ne aduce niciun fel de beneficiu intelectual.

 

Cum să eviți plagiatul

  1. Clasifică sursele și lucrează sistematic. Le poți clasifica în funcție de anul apariției, de tema abordată, de numele autorilor etc. Este important să citești sursele într-o ordine clară, pe care o alegi tu.
  2. Notează detaliile referitoare la fiecare sursă atunci când o citești și notează-ți ideile și citatele extrase de acolo în ordine. Poate fi o idee bună să scrii întâi, în document, toate datele de identificare a sursei (numele autorilor, anul apariției, numele lucrării, numele editurii, codul DOI etc. – în funcție de tipul de sursă), cu o culoare, iar apoi, dedesubt, să notezi cu bullets ideile preluate, menționând pagina de unde le-ai preluat. Atunci când treci la sursa următoare repeți procesul.
  3. Ține în documente separate ideile tale și citatele extrase din sursele pe care le-ai parcurs și ideile tale. Astfel nu se vor amesteca.
  4. Planifică-ți timpul de lucru. Gândește-te cât timp va fi nevoie să aloci documentării și redactării lucrării. De obicei identificarea surselor și parcurgerea lor durează destul de mult timp. Cu cât planifici mai bine ceea ce ai de făcut, cu atât mai mică va fi presiunea pe care o vei suporta în momentul redactării lucrării. Acest lucru te va ajuta să te poți concentra și să nu uiți să treci unele surse.
  5. Parafrazarea cere trimitere la sursă. Atunci când scrii lucrarea și preiei date din documentul în care ți-ai notat ideile importante din surse, ai grijă să pui trimiterile și când citezi, și când parafrazezi.
  6. Scrie sursa în lucrare imediat ce ai folosit citatul. Dacă lași lucrul acesta pe mai târziu, probabil vei uita unele detalii (de ex. din ce articol semnat de autorul Y ai luat o anumită idee).
  7. Nu refolosi proiectele sau temele pe care le-ai prezentat deja.
Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget