La mulți ani profesorului Radu Gologan!

Cu ocazia aniversării a 70 de ani, marți, 7 iunie 2022, comunitatea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) îl celebrează pe prof. univ. dr. Radu Gologan, Preşedintele Societății de Stiinţe Matematice din România, fost coordonator al Lotului Olimpic Național de Matematică și profesor la Universitatea Politehnica din București.

 

Radu Gologan s-a născut la 7 iunie 1952 la Braşov. A fost olimpic internaţional la matematică în 1970 şi 1972, obţinând medalii de argint, respectiv de bronz. În anul 1971 a câştigat concursul Gazetei Matematice. Absolvent al Facultății de Matematica în anul 1976, Radu Gologan a obținut doctoratul în anul 1981, sub îndrumarea acad. Marius Iosifescu. Din anul 1978 este cercetător ştiinţific, la Institutul de Matematică, iar din anul 2000 este profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

În anul 2007 este ales Preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Din această postură a contribuit decisiv la reorganizarea şi revigorarea Gazetei Matematice.

Radu Gologan este membru al diverselor asociații de specialitate printre care European Mathematical Society, Mathematical Society of South Eastern Europe și American Mathematical Society.

Este autor a numeroase articole științifice și manuale pentru clasele XI-XII.

 

Profesorul Radu Gologan a jucat un rol decisiv în organizarea în România a olimpiadelor internaționale de matematică din anul 1999 (București) și anul 2018 (Cluj-Napoca).

 

Rezultatele sale remarcabile, obținute în procesul de instruire, precum și înaltul profesionalism dovedit în coordonarea timp de 20 de ani a generaţiilor de olimpici români la matematică, au promovat și au susținut excelența, poziționând România în elita acestei discipline. Radu Gologan a fost și rămâne un susținător al reformării actului de educație. Cu perseverență, conștiinciozitate și mult har, profesorul Gologan și-a dedicat eforturile formării noilor generații de elevi și studenți care au ajuns să înțeleagă și să iubească matematica.

 

Îi urăm „La mulţi ani!”, sănătate, o viaţă lungă şi activă, cu cât mai multe împliniri!

 

Foto: Prof. univ. dr. Radu Gologan, 7 iunie 2022, București

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter