Lansare de carte | Ian Goldin, “În căutarea dezvoltării Creșterea economică, schimbările sociale și ideile”

Marţi, 28 noiembrie 2017, Editura Comunicare.ro va lansa ediția în limba română a celei mai recente cărţi a prof. Goldin, “În căutarea dezvoltării: Creșterea economică, schimbările sociale și ideile” (Oxford University Press, 2016), însoțită de o Introducere semnată de prof. univ. dr. Paul Dobrescu. Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei nr. 88, Bucuresti), începând cu ora 12:00.

Vă rugăm să confirmaţi participarea la eveniment, completând acest formular.

Prezentare carte

Ce înțelegem prin „dezvoltare”? Cum pot cetățenii, guvernele, companiile și comunitatea internațională stimula dezvoltarea?
În căutarea dezvoltării: Creșterea economică, schimbările sociale și ideile urmărește evoluția modului în care înțelegem resorturile progresului social și economic al națiunilor. Lucrarea arată de ce este necesar să depășim concepția privitoare la dezvoltare caracterizată prin creștere economică, pentru a îmbrățișa o perspectivă mai largă asupra dezvoltării și bunăstării.

Ian Goldin studiază influența exercitată de finanțare, educație, sănătate, gen, resurse naturale, infrastructură, migrație, mediul înconjurător și alți factori asupra dezvoltării. Pornind de la date referitoare la o multitudine de țări, de la China până la Chile, autorul analizează poveștile de succes din domeniul dezvoltării, identificând totodată motivele pentru care unele națiuni încă se confruntă cu probleme în acest domeniu.

Aprecieri critice

„Ian Goldin a fost, pe rând, o personalitate politică marcantă din Africa de Sud, o somitate la Banca Mondială şi conducător al uneia dintre cele mai importante instituţii de cercetare din Oxford. Acestă carte remarcabilă reflectă caracterul vast al experienţei şi erudiţiei sale. Citind-o, aflăm cum putem stimula dezvoltarea, precum şi care sunt aspectele vulnerabile, complexe şi riscante asociate acestui demers. Această carte dă dovadă de înţelepciune, informare temeinică şi profunzime, având multiple implicaţii. Este totodată foarte accesibilă şi de o concizie admirabilă, fiind o realizare deosebită.”

Lord Nicholas Stern, preşedinte al Academiei Britanice şi profesor de economie şi guvernare la London School of Economics

„Recomand cu tărie excelenta carte a lui Ian Goldin – o lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de mecanismele dezvoltării. Autorul arată de ce unii oameni şi unele ţări persistă în sărăcie în timp ce alţii se îmbogăţesc. Această carte foarte accesibilă arată ce înseamnă dezvoltarea, de ce contează ea şi ce putem face cu toţii pentru a îmbunătăţi lumea în care trăim.”

Sir Suma Chakrabarti, preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi fost secretar permanent al Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională şi al Ministerului de Justiţie din Marea Britanie

„Cartea În căutarea dezvoltării de Ian Goldin nu putea fi scrisă într-un moment mai bun. În contextul adoptării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă este necesar să înţelegem cum se produce dezvoltarea, într-o vreme în care peisajul economic mondial este afectat de schimbări semnificative. Rigoarea analizei şi studiul evoluţiei curentelor de gândire într-un cadru larg, ce depăşeşte abordarea economică îngustă, sunt extrem de utile ti¬nerei generaţii de studenţi interesaţi de dezvoltare. Recomand cu căldură această carte de căpătâi.”

Donald Kaberuka, preşedinte al Băncii Africane de Dezvoltare (2005– 2015) şi fost ministru de finanţe în Rwanda

„Fiecare cetăţean ar trebui să susţină şi să contribuie la dezvol¬tarea durabilă. Cartea lui Ian Goldin reprezintă un bun punct de pornire pentru înţelegerea provocărilor actuale şi a posibilităţilor viitoare din domeniul dezvoltării durabile, inclusiv a modului de a pune capăt sărăciei în vremurile noastre. Cartea oferă o prezentare succintă, foarte accesibilă şi bine fundamentată a dezbaterilor şi datelor din domeniu, din perspectiva unui gânditor şi specialist de talie mondială.”

Jeffrey D. Sachs, consilier special al secretarului general al Naţiunilor Unite pentru obiective de dezvoltare durabilă şi autor al cărţii The Age of Sustainable Development (Era Dezvoltării Durabile)

„Oricine este interesat de dezvoltare ar trebui să citească volumul intitulat În căutarea dezvoltării. Dezvoltarea rămâne cea mai mare provocare cu care se confruntă umanitatea. Valorificându-şi experienţa remarcabilă, Ian Goldin analizează atât vechile provocări, cât şi numeroasele provocări noi din domeniu, inclusiv inegalitatea crescândă şi schimbările climatice. Recomand cu tărie această carte foarte accesibilă, oportună şi deosebit de importantă.”

Kumi Naidoo, director executiv al Greenpeace şi fost secretar general al organizaţiei Civicus

„Ian Goldin analizează aspectele complexe ale dezvoltării în lumea interconectată în care trăim şi întreprinde ceea ce pu¬ţini autori întreprind. Făcând legătura între divese aspecte, autorul priveşte dincolo de economie şi de guverne, la oameni. Ian Goldin analizează rolul important jucat de mişcările sociale şi de diverse organizaţii şi ne arată că toţi avem de jucat un rol cu condiţia să continuăm să învăţăm. O carte esenţială.”

Baroneasa Valerie Amos, fostă subsecretar general al Naţiunilor Unite pentru probleme umanitare şi coordonator pentru situaţii de urgenţă, director al Şcolii de Studii Orientale şi Africane din cadrul Universităţii din Londra

 

Mai multe detalii depsre profesorul Ian Goldin, pe iangoldin.org sau pe contul său de twitter.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter