Peter M. E. Volten, Doctor Honoris Causa al SNSPA

Miercuri, 7 mai 2014, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa profesorului de relaţii internaţionale şi organizaţii internaţionale, Peter M. E. Volten.
Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, începând cu orele 11.00.
În perioada 5-8 mai 2014, Peter Volten va susţine la SNSPA un modul intensiv de relaţii internaţionale şi studii de securitate pentru masteranzii din cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană.

Peter M. E. Volten a devenit doctor în 1981, iar în 1984 şi-a început cariera didactică la Universitatea din Utrecht, unde a predat istoria războiului. În perioada 1994-2011, a fost profesor de istoria și teoria relațiilor internaționale la Universitatea din Groningen.
Cariera complexă a profesorului Peter M.E. Volten este un reper în comunitatea profesioniștilor în relaţiile internaţionale. La începutul anilor ’90, în timpul perioadei sale ca director de cercetare şi vice-preşedinte al Institutului pentru Studii Est-Vest – New York (IEWS), Peter Volten a efectuat o muncă de pionierat prin stabilirea de contacte cu noile democrații din Europa Centrală şi de Est. După întoarcerea în Olanda, în 1993, profesorul Volten a fondat filiala olandeză a Institutului de Studii Est-Vest (Olanda IEWS Center), astfel încât Țările de Jos, de asemenea, să poată contribui la transformarea noilor democrații.
Peter Volten este fondatorul Centrului pentru Studii Europene de Securitate din Groningen, Olanda, centru pe care l-a condus în perioada 1994-2011. Obiectivele centrale ale eforturilor lui Peter Volten ca director al Centrului pentru Studii Europene de Securitate (CESS) au fost acelea de a facilita pregătirea pentru aderarea la NATO a țărilor din Europa de Est şi Sud-Est. De asemenea a fost implicat constant în parcursul euroatlantic al României şi a avut o legătură foarte strânsă cu SNSPA înca de la înfiinţare. În timpul președinţiei olandeze a UE, în anul 2004, CESS, sub conducerea profesorului Volten, a început un program unic, sensibil din punct de vedere politic, în Turcia, pentru a sprijini această ţară în procesul de reformă și de aderare la UE.
Dr. Volten este autor al numeroase lucrări pe probleme de securitate și apărare, cu un interes special pentru Uniunea Sovietică, relațiile Est-Vest, teoria relațiilor internaționale și transformările din statele din Europa Centrală şi de Est după căderea comunismului.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget