Polonia și România – 100 ani de relații diplomatice

Prietenia, interesele comune, fricile și chiar granița comună au unit Polonia și România în ultimul secol. În iunie 2019, ambele țări aniversează o sută de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Cu această ocazie, Institutul Polonez din București, Ambasada Poloniei în România și Școala Națională de Studii Administrative și Politice (SNSPA), împreună cu partenerii lor, vă invită pe 12 iunie 2019 la o conferință științifică internațională.

În cadrul conferinței „100 de ani de relații diplomatice polono-române” de la București, specialiști din Polonia și România vor vorbi despre subiecte contemporane și istorice. Evenimentul va fi un punct nodal al aniversării celor 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Polonia și România.

După perioada furtunoasă a Primului Război Mondial, pe harta Europei au avut loc schimbări foarte mari. Polonia și România au devenit vecini, fiind unite de una dintre cele mai importante alianțe de atunci, care avea la bază interese comune în politica internațională.

În perioada interbelică, contactele reciproce nu erau doar pragmatice, ci și de prietenie. Creatorul Poloniei independente, mareșalul Józef Piłsudski, a fost prietenul familiei regale a României, a venit în vacanțe lungi în România și de patru ori în timpul unor vizite oficiale (în 1922, 1928, 1931, 1932).

De asemenea, el a fost cel care a hotărât stabilirea relațiilor diplomatice cu România, iar în 1919 a trimis primul ambasador polonez în această țară.

Douăzeci de ani mai târziu, imediat după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în septembrie 1939, România a primit până la 100.000 de refugiați polonezi care fugeau din patria ocupată de germani.

În prezent, relațiile diplomatice polono-române, atât în plan cultural și științific, cât și economic sau militar, ca parte a cooperării dintre trupele NATO sunt, de asemenea, foarte vii și apropiate. Ele vor fi un element important al conferinței din 12 iunie, care va începe la ora 10.00 la sediul SNSPA, bd. Expoziției nr. 30A, parter, Sala Multifuncțională. Intrarea va fi gratuită. Prelegerile vor fi susținute în limbile română și engleză.

Conferința este organizată de Institutul Polonez, Ambasada Poloniei în România și SNSPA.

 

Programul conferinței „100 de ani de relații diplomatice polono-române”:

➡ ora 10.00 – Deschiderea conferinței de către Ambasadorul Poloniei în România, domnul Marcin Wilczek, și rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie

➡ ora 10:30 – Dezbaterile primului panel: relațiile româno-polone până în anul 1945

Moderator: prof. Andrzej Dubicki

Prelegeri (câte 15 minute – în total 60 minute)

1) Dr. Michał Wasiucionek, Colegiul Noua Europă, Instead of introduction: The Ship of Theseus. Polish-Romanian Relations prior to the Modern Age

2) Dr. Adrian Vițalaru, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, The ”King’s man” in Warsaw. Alexandru Duiliu Zamfirescu – Minister Plenipotentiary of Romania in Poland (1936-1938)

3) Prof. Henryk Walczak, Universitatea din Szczecin, The matter of raising the legations of Poland and Romania to the rank of embassies in 1937-1938 (în limba română)

4) Dr. Cosmin Popa, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Poland in the context of Soviet policy in Eastern Europe in the latter part of the Second World War

➡ ora 11.30 – Q&A

➡ ora 12.00 – 13.00 – lunch pentru toți participanții

➡ ora 13.00 – Dezbaterile celui de-al doilea panel: relațiile româno-polone după anul 1945

Prelegeri (câte 15 minute – în total 60 minute)

1) Prof. Andrzej Dubicki, Universitatea din Łódź, Romania in the eyes of Polish military attaches 1956 – 1968

2) Dr. Șerban Cioculescu, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară (ISPAIM), Developing Regional Cooperation in security and defense policy: Romania and Poland after the Cold War

3) Kamil Całus, Centrul pentru Studii Estice, Rediscovering each other: Poland and Romania in XXI century

4) Dr. Carmen Rijnoveanu, ISPAIM, The Dynamics of Romania-Poland relations as part of the Eastern Flank defense architecture

➡ ora 14.00 – Q&A și concluziile întregii conferințe

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget