Preşedintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Doctor Honoris Causa al SNSPA

Marţi, 19 iunie 2018, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa preşedintelui Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, E.S. Miroslav Lajčák. Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei nr. 88, Bucuresti), începând cu ora 9:30.

Miroslav Lajčák a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Comenius (Bratislava), a urmat un masterat în dreptul internaţional la Moscova şi a studiat la Centrul European “George Marshall” din Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Miroslav Lajčák și-a dedicat viața profesională serviciului diplomatic, reprezentând atât Republica Slovacă, cât și comunitatea internațională. Din anul 1988, a activat în diplomaţia Cehoslovaciei, apoi a Slovaciei. În perioada 1991-1993, Miroslav Lajčák a lucrat la ambasadele cehoslovace şi slovace de la Moscova, apoi a lucrat în aparatul central al MAE al Slovaciei. În perioada 1994-1998, a fost ambasador în Japonia. A ocupat posturi în Bruxelles, Bosnia și Herțegovina și Muntenegru, unde a fost o figură cheie în medierea crizelor post-conflict din Balcanii de Vest, Republica Federală Iugoslavia, Rusia. Din 1999 până în 2001, domnul Lajčák a fost asistent executiv al trimisului special al Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite pentru Balcani, Eduard Kukan. În perioada 2001-2005, Miroslav Lajčák a fost ambasador al Slovaciei în Iugoslavia (din anul 2003, în Serbia şi Muntenegru) şi, prin cumul, ambasador în Albania şi Macedonia (cu reşedinţa la Belgrad). Din decembrie 2005 până în mai 2006, Miroslav Lajčák a fost reprezentantul special al Înaltului reprezentant al UE, Xavier Solana, în problema pregătirii şi desfăşurării referendumului pentru independenţa Muntenegrului. La 1 iulie 2007, Miroslav Lajčák a ocupat funcţia de Înalt reprezentant al comunităţii internaţionale şi Reprezentant special al UE în Bosnia şi Herţegovina. În perioada 2009-2010, Lajčák a fost ministru al Afacerilor Externe al Slovaciei.

Din 2010 până în 2012, E.S. Miroslav Lajčák a contribuit la formarea noului serviciu diplomatic al Uniunii Europene, Serviciul European de Acțiune Externă, în calitate de Director General pentru Europa și Asia Centrală. În plus, a fost și negociatorul-șef al UE pentru acordurile de asociere ale UE cu Ucraina și Moldova, precum și reprezentantul UE pentru “discuțiile de 5 + 2” privind procesul de reglementare transnistreană.

În anul 2017, Miroslav Lajčák a fost ales de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite președinte al celei de-a șaptezeci și doua sesiuni, până în septembrie 2018. În momentul alegerii sale, Miroslav Lajčák era ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, o poziţie pe care a deținut-o din aprilie 2012. În perioada aprilie 2012 – martie 2016, a fost, de asemenea, viceprim-ministru al țării sale.

Miroslav Lajčák cunoaşte limbile rusă, engleză, germană, bulgară şi sârbo-croată.

Accesul la eveniment se face doar pe baza invitaţiei trimise de SNSPA, în limita locurilor disponibile.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget