Proiecția documentarului “Free to Rock”. Prin rock’n’roll spre libertate

Joi, 7 noiembrie 2019, Ambasada SUA la București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) organizează proiecția documentarului “Free to Rock”, în prezența producatorului Doug Yeager. 

“Free to Rock surprinde modul in care muzica rock a contribuit la prabusirea comunismului in Europa de Est si Uniunea Sovietica. Muzica rock i-a transformat pe tinerii din spatele Cortinei de Fier în rebeli care si-au cerut dreptul sa asculte, sa cante si sa inregistreze rock and roll, si care prin rock au dorit sa traiasca si alte forme ale libertatii.

Povestea din Free to Rock ii arata pe jucatorii cheie din domeniile politic, muzical si de activism anti-comunist din acea vreme in care dorinta de libertate exprimata prin muzica ducea la arestari, batai, amenintari cu moartea, inchisoare, in incercarea puterii comuniste de a eradica virusul numit rock.”

Proiecția documetarului va avea loc la sediul SNSPA (Bd. Expoziției, nr. 30A), Etaj 1, Amfiteatrul 2, de la ora 10:00. Proiecția va fi urmată de discuții cu studenții și profesorii SNSPA. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.

 

Doug Yeager este, de mai bine de 40 de ani, specialist in productii artistice internationale – teatru, film si televiziune, promoter de concerte, producator de evenimente speciale, manager artistic si consultant pentru guvernul american, avand proiecte in tari de pe cinci continente. Yeager este co-autor al povestii originale pentru filmul documentar Free to Rock, impreuna cu Nick Binkley si Valeri Saifudinov, vizitand deseori Europa de Est si tarile din fosta Uniune Sovietica pentru prezentarea filmului. In perioada 1987-1988, Yeager a fost consultant pentru MInisterul Sovietic al Culturii in vederea organizarii de concerte in SUA pentru artisti sovietici si in URSS pentru artisti americani.

Yeager a fost producator asociat si coordonator pentru numeroase emisiuni speciale nationale ale televiziunii americane PBS, iar productii sale de spectacole si turnee includ Woodstock World Tour 20 de ani; the Iron Butterfly 25th Anniversary World Tour, JOSH: The Man & His Music; la care se adauga evenimente speciale pentru Casa Alba si Natiunile Unite. El a promovat concertele unor adevarate legende rock si R&B din timpul Razboiului Rece, cum ar fi Chuck Berry, Velvet Underground, Ray Charles, Genesis, Eagles, The Band, Allman Bros, James Gang, Yes, Blue Oyster Cult, Aretha Franklin, etc.

Din 2014, Yeager a sustinut prelegeri si dezbateri la nivel international impreuna cu diplomati, profesori, istorici si experti in cutura despre modul in care asa-numita “soft power” (putere subtila), care include muzica si cultura, a transformat societati si a dus la eliberarea de sub comunism, asa cum arata, de altfel, documentarul sau “Free to Rock”.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget