Seminar de o săptămână la Bruxelles – pe tema implicării democratice a tinerilor – coorganizat de SNSPA

Săptămâna trecută s-a încheiat dezbaterea online pe echipe, lansată în 20 februarie 2019, în cadrul proiectului European “A New Narrative for EU Elections and Beyond: How to Engage Youth”, care este finanțat de Comisia Europeană, prin programul ERASMUS+: „Key Action 2: Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici” coordonat de Centrul Român de Politici Europene, unde Centrul de Studii Europene SNSPA (România) și Inter Alia (Grecia) sunt parteneri. Punctele de vedere prezentate de toate cele 16 echipe inițial calificate în cadrul dezbaterii online pe teme europene pot fi găsite pe site-ul http://youthvote2019.eu/ la secțiunea Debate. Toate probele au fost arbitrate de Asociația Româna de Dezbateri, Oratorie și Retorică, cărora le mulțumim pentru cooperare.

Dorim să felicităm toate echipele pentru participare, dar mai ales cele 3 echipe câstigătoare din România și 3 din Grecia care s-au calificat pentru etapa următoare, care constă în participarea la un seminar intensiv ce va afi organizat la Bruxellles între 8 și 14 aprilie 2019. Astfel ne vom vedea cu următoarele echipe câștigătoare: din România The Balkan Girls (Monica Andonie- Bindar si Teodora Irina Comanita), l’EUnion fait la force (Alexandru Dănescu si Marta Datcu), RIGHT NOW FOR THE EU (Ioan Suhov si Victor Morozov), iar din Grecia Mary Squared (Maria Dialinaki si Maria Kroustallidi), Team Europe (Panagiotis Kollaros si Dimitra Axarli) și Freedom Writers (Minas Stravopodi si Johnny Janary).

Seminarul ce va debuta la Bruxelles luni, 8 aprilie, este organizat de Centrul Român de Politici Europene, SNSPA, prin intermediul Centrului de Studii Europene, și Inter Alia și va cuprinde sesiuni de învățare experiențială, prin metode non-formale pe teme precum: funcționarea UE, metode de participare democratică a cetățenilor europeni, activitatea Parlamentului european și temele campaniei electorale pentru alegerile din mai 2019. În cadrul atelierelor, participanții vor avea ocazia de a reflecta la posibilitatea unei noi “narațiuni despre Europa”, într-un context european tensionat marcat de Brexit, populism și neimplicarea tinerilor în alegerile europene. Din partea SNSPA, unul dintre formatorii acestui seminar va fi dr. Miruna Butnaru-Troncotă, coordonatoarea Centrul de Studii Europene, afiliat Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană. După sesiunile de training, participanții vor avea ocazia să viziteze diferite ONG-uri sau think tank-uri specializate în tematicile europene (European Policy Centre), precum și instituții europene, cum ar fi Parlamentul European, Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social.

Momentul cheie al trainingului va avea loc vineri, 12 aprilie 2019, și constă într-o dezbatere publică, organizată în cooperare cu Muzeul “House of European History” intitulată “The Dangers of a single story on Europe. Youth reflections” (“Pericolele unei singure povești despre Europa – Reflecții ale tinerilor”), în cadrul căreia se vor împărtăși povești/istorii despre unificarea Europei. Prin intermediul acestui eveniment se dorește aducerea în atenția publicului a aspectului legat de diferitele versiuni despre Europa și implicațiile promovării unei singure versiuni de Europa, în contextul dezbaterilor despre viitorul Europei. Discuția va fi facilitată de Dr. Simina Bădică (House of European History, Bruxelles) și Dr. Miruna Butnaru-Troncotă (SNSPA). Mai multe despre acest eveniment aici.

Pentru relatări la cald despre seminarul de la Bruxelles, dar și tematicile europene ale momentului va invitam sa urmariti pe pagina de Facebook a Centrului de Studii Europene SNSPA.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget