SNSPA omagiază memoria victimelor Holocaustului

Să nu uităm!

Ziua de 27 ianuarie este mai mult decât un pios omagiu al memoriei martirilor Holocaustului. Este o invitație la reflecție asupra unui fenomen ce a însemnat cea mai  brutală  ieșire din normalitatea evoluției spre progres a societății umane. De aici interesul pentru cunoașterea și înțelegerea fenomenului.

Holocaustul a fost un proiect politic născut din ură, intoleranță și dispreț față de umanitate. Acesta a fost expresia unei ideologii criminale, care a negat dreptul la existență al unor oameni, pentru unica vină a apartenenței la un grup etnic.

Holocaustul, manifestare supremă a răului, ne invită să răspundem la întrebarea gravă: Cum a fost posibil?

Cum a fost  posibil ca, din inima Europei, locul de maximă înflorire a civilizației umane, la mijlocul secolului al XX-lea, să se nască un proiect politic criminal?

Cum a fost posibil ca acest proiect să fie urmat de țări diferite, de diverse forțe politice, de diverse categorii socio-profesionale, din care nu au lipsit filozofi, juriști, medici, slujitori ai bisericii etc.?

Cum a fost posibilă ascensiunea unei gândiri care să se ridice împotriva celui mai sfânt drept al ființei umane: viața, valoare recunoscută ca fundamentală de toate codurile religioase și culturale din istorie?

Răspunsul la această întrebare necesită un efort comun din partea istoricilor, filozofilor, psihologilor, a oamenilor preocupați de știința guvernării.

Cunoașterea Holocaustul nu este importantă doar pentru a înțelege trecutul, ci este importantă pentru edificarea unui viitor democratic.

SNSPA vede în cultivarea memoriei Holocaustului parte a programului de edificare și consolidarea a democrației prin formarea unor specialiști, viitorii lideri ai României de mâine, care să înțeleagă corect valorile acesteia. În acest context, amintim includerea problematicii Holocaustului în oferta noastră didactică.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget