SNSPA organizează, la București, cel de-al IV-lea Summit academic America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană

În perioada 11-12 noiembrie 2022, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prin Institutul de Studii Latino-Americane din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, și Forul Academic Permanent America Latină și Caraibe – Uniunea Europeană organizează cel de-al IV-lea Summit academic America Latină și Caraibe – Uniunea Europeană. Evenimentul reunește comunități academice din cele două regiuni – rectori, președinți ai universităților, profesori, cercetători, studenți – cu scopul de a construi un spațiu comun de învățământ superior, ştiință, tehnologie și inovare, în vederea consolidării parteneriatului strategic bioregional Uniunea Europeană – America Latină și Caraibe.

 

Evenimentul marchează zece ani de la înființarea, în anul 2012, la Paris, a Forului Academic Permanent UE-ALC (FAP ALC-UE), cu scopul consolidării colaborării între universitățile și centrele/institutele de cercetare din Uniunea Europeană și America Latină și Caraibe, respectiv din cele 62 de state de pe cele două continente. În acest format biregional de cooperare, România a fost reprezentată, încă de la început, de SNSPA. Prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a fost ales preşedinte al Forului Academic Permanent America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană, cu prilejul celui de-al treilea Summit academic, desfăşurat în aprilie 2018, în Argentina, iar o parte a secretariatul executiv al Forului a fost asigurat de Institutul de Studii Latino-Americane din cadrul SNSPA, condus de prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, Președintele Senatului universității.

 

Cel de-al patrulea Summit academic America Latină şi Caraibe – Uniunea Europeană își propune să realizeze o evaluare a activităților realizate pe parcursul celor zece ani, perioadă în care s-au desfășurat 3 summituri, organizate la Santiago de Chile (ianuarie 2013), Bruxelles (iunie 2015) și Cordoba (aprilie 2018), și să contureze noi direcții care să permită dezvoltarea Spațiului Academic Biregional, conform mandatului primit de FAP ALC-UE prin intermediul Capitolului 9 din Planul de Acțiune al Summitului Șefilor de State și Guverne CELAC-UE din 2015.

 

Grupurile de lucru din cadrul FAP ALC-UE, în jurul cărora sunt construite atelierele din cadrul Summiturilor Academice, sunt următoarele: (1) Învățământ Superior, (2) Știință, Tehnologie și Inovare, (3) Legături dintre universități și societate, (4) Legături dintre universități și politici publice, (5) Politici de gen și integrarea femeilor în mediul academic, (6) Formare tehnico-profesională.

Evenimentul se va desfășura la sediul SNSPA (Bd. Expoziției 30A). Programul Summitului este disponibil aici.

 

Înaintea celui de-al patrulea Summit academic ALC-UE este programată reuniunea Consiliului Academic Biregional, organul legislativ al FAP ALC-UE, în cadrul căruia se vor lua decizii privind strategia de dezvoltare a Spațiului Academic Biregional și instituționalizarea FAP ALC-UE.

 

 

 

 

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget