SNSPA, partener instituțional al proiectului național-statal-cultural român în secolul 21, lansat de Academia Română

Academia Română a lansat miercuri, 8 mai 2024, un dialog-dezbatere la nivel național privind proiectul național-statal-cultural român în secolul 21. Dezbaterea a implicat un larg parteneriat instituțional, care include un număr important de instituții culturale și academice și are ca sursă o lucrare fundamentală a culturii române, ce constituie un reper nu doar intelectual, ci și ideologic: “Istoria civilizației române modern” de Eugen Lovinescu, de la a cărei publicare se împlinesc 100 de ani.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) este partener instituțional al acestui proiect și a fost reprezentată la eveniment de prof. univ. dr. Mihai Păunescu, prorector SNSPA.

 

Lansarea dezbaterii a avut loc în Aula Academiei Române. Au luat cuvântul: acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Mircea Martin, profesor emerit la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

 

Luând ca reper tezele și ideile avansate de Lovinescu, precum și de întreaga pleiadă de gânditori români care s-au aplecat din unghiuri complementare sau opuse asupra fenomenelor discutate și teoretizate de acesta în influenta sa lucrare, Academia Română și partenerii săi vor organiza de-a lungul anilor 2024 și 2025 o serie de evenimente publice în care mediul academic, intelectual și publicistic românesc este chemat să discute, evalueze, reconsidere, redefinească și elaboreze marile teze și teme ale acestei perene dezbateri naționale.

 

Evenimentele vor include prelegeri, mese rotunde, expoziții, reeditări, dar și publicații noi, lansări de carte și prezentări de lucrări, dezbateri ale cercetătorilor, profesorilor, intelectualilor și publiciștilor din România și străinătate, axate pe un set de teme și un program de lucru care vor fi anunțate public pentru fiecare eveniment în parte. Toate manifestările vor fi deschise publicului larg.

 

Mai multe detalii, aici.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget