Studiu CPD SNSPA: Atitudinile pro-vestice sunt puternice și dominante în rândul publicului românesc

Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) lansează raportul „Atitudini ale publicului românesc față de SUA, UE, NATO și Rusia în vreme de criză”.

 

Analizele realizate de experții CPD arată că publicul român este dominat de atitudini pro-occidentale, peste jumătate dintre români având încredere în Vest, în timp ce încrederea în Rusia s-a prăbușit după începerea războiului.

 

Raportul evidențiază faptul că educația, urmărirea zilnică de știri și respingerea atitudinilor populiste sunt variabile ce corelează cu un nivel ridicat de încredere în Vest. În același timp, tinerii inactivi rămân vulnerabili în fața propagandei anti-occidentale, iar discursul populist tinde să inducă un nivel mai mare de încredere în Rusia, arată experții CPD.

 

Autorii raportului atrag atenția că, deși România rămâne o societate dominată de încredere în Vest, riscurile legate de lipsa de informare și de deschiderea spre atitudinile populiste (pentru tinerii inactivi, în special) vor continua să se mențină.

 

Raportul interpretează date de sondaj (CPD SNSPA), date disponibile public privind căutările pe Google, precum și date de social listening extrase din mai multe surse, inclusiv Crowd Tangle (un instrument Facebook pus la dispoziție mediului academic pentru analiza paginilor și grupurilor publice de Facebook).

Documentul integral poate fi consultat aici.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget