Higher Education in a challenging world – SNSPA şi CNR stimulează discuțiile despre evoluția învățământului superior

Pentru a marca preocuparea universităților românești pentru dezvoltarea și adaptarea învățământului superior la nevoile societății contemporane, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Consiliul Național al Rectorilor (CNR) au organizat, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Fundația Europa – Asia (ASEF), în data de 7 iunie 2018, evenimentul „Higher Education in a challenging world”.

Conferința s-a desfășurat în marja Reuniunii Guvernatorilor ASEF și a reprezentat un bun prilej pentru a deschide discuțiile referitoare la Reuniunea Rectorilor și Studenților, respectiv Reuniunea Miniștrilor Educației din statele ASEM, care urmează să fie găzduite la București în luna mai 2019.

Evenimentul a beneficiat de participarea unor importanți experți naționali și internaționali în domeniul învățământului superior și al politicilor educaționale, oficiali ai statului român, diplomați, rectori, profesori și studenți. Printre participanții care au avut intervenții se numără: Pam Fredman – Președinta Asociației Internaționale a Universităților; Teodor Meleșcanu – Ministrul Afacerilor Externe; Thérèse Zhang Pulkowski, Deputy Director – Higher Education Policy Unit, European University Association; Jan Sadlak, Președinte al IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence; Fernando Galvan, Președinte de Onoare al Forumului Academic Permanent UE – ALC; Leo Tan Wee Hin, ASEF Governor for Singapore; Karsten Warnecke, Executive Director, Asia-Europe Foundation (ASEF).
Discuțiile din cadrul conferinței au evidențiat rolul central pe care educația îl are pentru societatea globală, în continuă schimbare, în care inovarea și tehnologia reprezintă cele mai valoroase resurse ale competitivității și dezvoltării. De asemenea, experții reuniți în cadrul evenimentului au subliniat nevoia de colaborare regională, națională și internațională între universități, importanța învățământului superior în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă asumate la nivel internațional, asigurarea unui acces cât mai larg al tinerilor la educație, dimensiunea socială în învățământul superior, internaționalizarea educației în contextul provocărilor globale, dar și nevoia independenței mediului academic față de factorul politic, în paralel cu o mai strânsă colaborare între spațiul universitar și decidenții politici în procesul de elaborare a politicilor publice.

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, s-a referit la importanța strategică a educației pentru dezvoltare și la demersurile pe care atât mediul universitar românesc, cât și autoritățile de la București le fac pentru a susține internaționalizarea învățământului superior.
La rândul său, Sorin Cîmpeanu, președintele CNR, a vorbit despre elementele-cheie ale învățământului superior: calitatea, conectarea cu piața muncii, internaționalizarea și susținerea dezvoltării durabile.

În intervenția sa, Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a referit la valoarea adăugată a procesului ASEM și a activităților ASEF pentru eforturile de consolidare a legăturilor dintre Europa și Asia, evidențiind conexiunile strânse dintre diplomație și mediul academic. În contextul provocărilor globale actuale, „diplomația trebuie să fie un partener strategic natural al lumii academice”, a afirmat șeful diplomației române.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget