Barometrul Industriei din România: Rezultatele lunii decembrie 2019

Contracţie puternică în industrie în luna decembrie.

Accente

După patru luni de scădere continuă a activităţii, în luna decembrie, industria a intrat în contracţie puternică.
Probabil că sezonalitatea a contribuit la slăbirea activităţii, dar nu a fost singurul factor de regres.
Căderea comenzilor pentru export a atins un record istoric – 32 de puncte.
Costurile au rămas ridicate deşi activitatea s-a îngustat substanţial.
Totuşi, managerii consideră că pe termen mediu, peste şase luni, sunt şanse de redresare.
Deocamdată, e greu de imaginat cum va putea industria să recupereze într-un timp rezonabil de 1-2 luni prăbuşirea din decembrie 2019.

 

Despre Barometru

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

 

PRODUCŢIA
Volumul producţiei a scăzut la 40 de puncte, cu 10 puncte sub graniţa de 50 între expansiune şi contracţie.
Stocurile au fost în contracţie permanentă tot anul şi au rămas contractate la 47 de puncte în decembrie.

 

CEREREA
Comenzile noi au căzut de la 53 în noiembrie la 40 în decembrie. Lipsa comenzilor se va simţi în activitatea din lunile următoare
Comenzile pentru export sunt la un minim istoric de 32 de puncte. Căderea brutală arată ca şi cum industria s-a decuplat în mare măsură de la piaţa externă. E greu de presupus cum si când se va restabili activitatea de export.

Importurile de materii prime s-au contractat şi ele masiv, de la 56 în noiembrie la 45 în decembrie. Când se evaporă comenzile, managerii reduc sau sistează importurile şi le reactivează dacă apar comenzi noi la orizont. Decalajul are implicaţii asupra volumului activităţii.

 

FORŢA DE MUNCĂ
Numărul salariaţilor a rămas contractat la 47 de puncte. De aproape doi ani indicatorul pentru angajări a semnalat mai degrabă intenţia managerilor de a conserva în loc de a creşte numărul actual de salariaţi. Dar, după scăderile repetate de activitate, culminând cu contracţia din decembrie, nu e exclus ca în 2020 să apară si tendinţe de disponibilizare.

 

COSTURI ŞI VENITURI
Costurile de producţie au scăzut de la 69 în noiembrie la 64 în decembrie, dar se află tot în zona de creştere, peste 50 de puncte. Un personal constant menţine costurile ridicate, dar în lumina slăbirii masive a activităţii, cheltuielile salariale vor deveni curând nesustenabile.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas de trei luni pe loc la 55 de puncte. Nu cresc şi nu scad, dar semnalează că firmele se bazează pe preţuri pentru a maximiza veniturile în condiţii de cerere slabă.

 

AŞTEPTĂRILE
Indicatorul global de încredere a managerilor în redresarea activităţii peste o jumătate de an a crescut la 70 de puncte, de la 64 în noiembrie. În stadiul actual de comprimare a industriei, aşteptările managerilor seamănă mai mult cu speranţa decât cu realismul.

Barometrul Industriei din România, rezultatele lunii decembrie 2019

Detalii tehnice

  • Barometru lunar cu situaţia la zi din industrie.
  • Prezintă activitatea din industrie în luna decembrie 2019.
  • Apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate.
  • Realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
  • Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-20 ianuarie 2020.
  • Rezultatele pot fi vizionate pe site-ul SNSPA (http://facultateademanagement.ro/barometrul-industriei; http://www.snspa.ro/info-snspa/comunicate-de-presa)

 

 

Coordonatorii Barometrului:

 

Dr. Petre Datculescu, Director General IRSOP Market Research & Consulting SRL Tel.: 021 315 66 41; e-mail: office@irsop.ro

Prof. univ. dr. Florina Pînzaru, Decan Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

Conf. univ. dr. Lucian Anghel Facultatea de Management
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

 

Următoarea apariţie: februarie 2020 cu situaţia din ianuarie 2020.

Comments are closed.
Platformă dedicată cercetătorilor
Facebook Pagelike Widget
Urmărește-ne pe Twitter