Cristian Botan

  • Anul absolvirii: 2009 – licență; 2011 – master
  • Am absolvit: Facultatea de Administraţie Publică
  • Studii universitare de: licență și masterat
  • Programul de studii absolvit (studii de licență/masterat/doctorat): Licență – Administrație Europeană; Master – Spațiul Public European

 

Ce te-a făcut să alegi SNSPA?

Întotdeauna mi-am dorit să pot face mai bună viața celor din jurul meu si am considerat că administrația îți oferă această oportunitate. De aici decizia de a merge la SNSPA, cea mai bună școală de administrație din țara noastră.

 

Enumeră câteva cursuri specifice din programul universitar care ți-au plăcut cel mai mult și care te-au ajutat în carieră: Drept constituțional, drept administrativ, drept international

Enumeră profesori care te-au influențat în mod deosebit și care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea dvs. profesională: Crina Rădulescu, Mihaela Cărăușan, Ioan Alexandru

 

Care a fost primul loc de muncă relevant pe care l-ai obținut după absolvire și cum te-a ajutat experiența acumulată la universitate în această tranziție?

Consilier – Cancelaria Prim-ministrului României. Facultatea m-a înzestrat cu toate cunoștințele necesare pentru îndeplinirea cu succes a acestui rol, iar dascălii din facultate m-au îndrumat constant în timpul facultății și după absolvire.

 

Cu ce te ocupi în prezent și care sunt principalele responsabilități ale postului tău?

Consultant în afaceri publice și comunicare digitală. Lucrez cu instituții publice, politicieni, organizații nonguvernamentale și afaceri în nevoile lor de reprezentare publică.

 

Care sunt unele dintre cele mai valoroase învățăminte pe care le-ai obținut de-a lungul carierei?

Am învățat că indiferent cât de multe lucruri credem că știm, de fapt știm foarte puțin. Și am învățat că viața nu e o competiție în care ne aflăm contra celorlalți, ci un drum pe care trebuie să îl parcurgem pentru a deveni cea mai bună versiune a noastră.

 

Cum te-a ajutat facultatea să te pregătești pentru profesia actuală?

Facultatea mi-a oferit toate cunoștințele necesare pentru a activa în sectorul public și m-a înzestrat cu dorința de a învăța și de a mă perfecta continuu.

 

Care sunt cele mai mari realizări pe care le-ai avut în carieră până acum?

Am lucrat în Guvernul României timp de 5 ani, în mandatele a trei prim-miniștri. Am implementat acolo cel mai accesat site guvernamental din toate timpurile (portalul posturilor vacante din administrație) și am creat programul oficial de internship al Guvernului, care oferă anual oportunitatea tinerilor de a lucra în administrația publică la cel mai înalt nivel.

 

Ai efectuat stagii de practică în domeniul tău de studiu în timpul vieții de student? Cum te-au ajutat aceste experiențe în dezvoltarea carierei? Care au fost cele mai importante lecții învățate în timpul vieții de student la SNSPA?

Facultatea mi-a oferit prilejul de a participa la un stagiu de practică de trei luni la European Public Law Organization din Grecia. A fost prima mea experiență internațională și această experiență m-a făcut să înțeleg importanța pe care expunerea în medii internaționale o are în dezvoltarea noastră profesională.

 

Care sunt competențele cheie pe care crezi că ți le-ai dezvoltat în cadrul SNSPA?

  1. Înțelegere profundă a structurilor guvernamentale și administrative: Pe parcursul facultății, am aprofundat complexitatea și dinamica structurilor administrative. Această înțelegere îmi permite să navighez eficient în cadrul diferitelor organisme și instituții publice, asigurându-mă că pot contribui la funcționarea fluidă și etică a serviciilor publice.
  2. Abilități avansate de analiză și luare a deciziilor: Facultatea m-a echipat cu aptitudini robuste de analiză, permițându-mi să evaluez situații complexe, să iau decizii informate și să prevăd consecințele acestora. Sunt pregătit să abordez orice provocare cu gândire critică și strategică, punând în prim-plan interesele cetățenilor.
  3. Comunicare eficientă și leadership: De-a lungul studiilor, am învățat să comunic clar și eficient cu diverse audiențe și să colaborez cu echipa pentru a atinge obiective comune. Capacitatea de a influența și a conduce, bazându-mă pe empatie și integritate, mă ajută să aduc schimbări pozitive în comunitate.
  4. Perspectiva etică și responsabilitatea civică: Administrația publică presupune o mare responsabilitate față de societate. Am învățat importanța eticii și integrității în luarea deciziilor, fiind conștient de impactul meu asupra bunei funcționări a serviciilor publice și asupra calității vieții cetățenilor.
  5. Adaptabilitate și inovație: Într-un mediu guvernamental și administrativ care se schimbă constant, facultatea m-a pregătit să fiu adaptabil și deschis la inovație. Înțeleg că administrația publică modernă necesită soluții inovatoare pentru a răspunde nevoilor emergente ale societății și sunt pregătit să fac acest lucru.

 

Caracterizează SNSPA în 3 cuvinte: Excelență, integritate, profesionalism.

 

Dacă ai putea da un sfat unui student actual în legătură cu valorificarea la maximum a experienței universitare pentru a-și dezvolta cariera, care ar fi acela?

Fă tot posibilul să mergi într-o experiență Erasmus.

 

 

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget