Roxana Dumitrache   

  • Anul absolvirii: 2009
  • Am absolvit: Facultatea de Ştiinţe Politice
  • Studii universitare de: Masterat
  • Programul de studii absolvit (studii de licență/masterat/doctorat): Științe politice

 

Ce te-a făcut să alegi SNSPA?

Prestigiul și credibilitatea universității, corpul profesoral, disciplinele studiate.

 

Enumeră câteva cursuri specifice din programul universitar care ți-au plăcut cel mai mult și care te-au ajutat în carieră: Filosofie politică, științe politice, studii de gen

Enumeră profesori care te-au influențat în mod deosebit și care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea dvs. profesională: Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, Prof. univ. dr. Adrian Miroiu, Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Prof. univ. dr. Cezar Bîrzea, Prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu, Lect. univ. dr. Nic Dobrei.

 

Care a fost primul loc de muncă relevant pe care l-ai obținut după absolvire și cum te-a ajutat experiența acumulată la universitate în această tranziție?

Stagiul de practică al Comisiei Europene

 

Cu ce te ocupi în prezent și care sunt principalele responsabilități ale postului tău?

Manager cultural, Institutul Cultural Român

 

Care sunt unele dintre cele mai valoroase învățăminte pe care le-ai obținut de-a lungul carierei?

Toate alegerile profesionale mi-au fost dictate de un reflex moral la care a contribuit și facultatea, atât studiile de licență cât și cele masterale, iar în prezent studiile doctorale. În anul în care am coordonat misiunea ICR Londra ca director interimar (2021-2022), mi-a fost esențială înțelegerea diplomației culturale într-o perfectă complementaritate cu diplomația publică, “canonică”.

 

Cum te-a ajutat facultatea să te pregătești pentru profesia actuală?

Mi-a oferit un ghidaj intelectual, mi-a antrenat spiritul critic și m-a responsabilizat civic. Am avut privilegiul de a crește intelectual în proximitatea unor profesori remarcabili care mi-au ghidat devenirea intelectuală.

 

Care sunt cele mai mari realizări pe care le-ai avut în carieră până acum?

Pe plan academic, finalizarea studiilor de licență și masterale ca șefă de promoție, ulterior finalizarea Masteratului la London School of Economics and Political Sciences și începerea doctoratului coordonat de Prof. Mihaela Miroiu și Prof. Adrian Miroiu. Pe plan profesional, coordonarea la 23 ani a unei strategii de comunicare politice, postul de director interimar la ICR Londra și premiul pentru debut literar al editurii Polirom.

 

Ai efectuat stagii de practică în domeniul tău de studiu în timpul vieții de student? Cum te-au ajutat aceste experiențe în dezvoltarea carierei?

Stagiul de practică din cadrul Ministerului de Interne.

 

Care au fost cele mai importante lecții învățate în timpul vieții de student la SNSPA?

Înțelegerea politicului, necesitatea permanentă de a te informa, extinderea lecturii dincolo de disciplinele studiate.

 

Care sunt competențele cheie pe care crezi că ți le-ai dezvoltat în cadrul SNSPA?

Reflexivitate, spirit critic, sancționarea derapajelor publice.

 

Caracterizează SNSPA în 3 cuvinte: Progresism

 

Dacă ai putea da un sfat unui student actual în legătură cu valorificarea la maximum a experienței universitare pentru a-și dezvolta cariera, care ar fi acela?

Fii prezent în tot ce ți se întâmplă: cursuri, stagii de practică, cercetare, viață studențească, cunoaște oameni și leagă prietenii – din experiență s-au dovedit cele mai prețioase și longevive. Și respectă termenele limită.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget