Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: “Candidatura Președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO este o mișcare menită să întărească spiritul democratic în cadrul Alianței Nord-Atlantice”

Declarația rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, în contextul candidaturii Președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO:

 

“Informațiile existente în spațiul public cu privire la candidatura Președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General NATO evidențiază o mișcare menită să întărească spiritul democratic în cadrul Alianței Nord-Atlantice și subliniază relevanța și implicarea activă a României în cele mai înalte dezbateri și negocieri internaționale.

 

De la prima extinderea NATO, începută după căderea Zidului Berlinului, au trecut 25 de ani. În această perioadă, numărul membrilor NATO s-a dublat, în principal spre estul Europei. În acest context, candidatura României pentru poziția de Secretar General NATO nu este și nu trebuie privită ca un gest împotriva Olandei, care, de altfel, a mai deținut această poziție de trei ori (Dirk Stikker: 1961-1964; Joseph Luns: 1971-1984; Jaap de Hoop Scheffer: 2004-2009), ci ca un act firesc de exprimare a spiritului democratic și de echilibrare a raporturilor dintre membrii alianței.

 

Ideea de candidatură a unui lider est-european la șefia NATO reprezintă un semnal important pe care România – alături de alte țări NATO din regiune – îl transmite partenerilor săi internaționali, un semnal despre dinamica relațiilor din spațiul euro-atlantic, în concordanță cu provocările geopolitice regionale din ultimii ani.

 

Îmi exprim convingerea că cele 31 de state membre NATO vor reuși, pe parcursul următoarelor luni, să ajungă la cea mai bună decizie, care să consolideze organizația.”

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget