Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: „În Uniunea Europeană, politica mare se face cu respect față de parteneri”

Declaraţia rectorului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, în contextul vizitei ministrului federal de interne al Republicii Austria, Gerhard Karner, la București.

 

 

“Toate cercetările sociologice din ultimele 3-4 luni ne arată că românii sunt profund dezamăgiți de atitudinea sfidătoare a cancelarului Austriei față de România, prin blocarea accesului țării noastre la Spațiul Schengen. Ceea ce face guvernul austriac este un tip de frondă nejustificată față de drepturile românilor în calitate de cetățeni europeni și de întreaga Uniune Europeană. Indirect, Austria se plasează în afara Uniunii Europene, ignorând principii și reguli clare, care stau la baza spațiului comunitar.

 

Sper ca vizita de astăzi a ministrului de interne Gerhard Karner să reprezinte un prim pas spre soluționarea acestei teme și nu continuarea unei retorici false, privind <<permeabilitatea>> granițelor României în fața unei presupuse, dar nu și dovedite, migrații clandestine. Eforturile guvernului austriac de a fabrica post-factum probe care să-i justifice decizia nu servesc decât unor jocuri politice interne, neproductive. În Uniunea Europeană, politica mare se face cu respect față de parteneri.

 

Cancelarul austriac trebuie să înțeleagă că locul României este în Schengen și că eventualele nemulțumiri față de arhitectura și funcționarea spațiului comunitar sau mizele electorale interne funcționează doar ca instrumente de auto-discreditare. Această abordare nu poate avea viitor. Viena trebuie să revină la o abordare europeană și să-și amintească de valorile împărtășite de toate statele membre, așa cum sunt ele consacrate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene: <<Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept, precum și pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparțin minorităților. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate și egalitate între femei și bărbați.>>”

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget