Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: “NATO trebuie să facă față agresiunii Rusiei și să rămână garantul păcii și securității în Europa”

Joi, 4 aprilie 2024, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) marchează 75 de ani de la crearea NATO, alianță politico-militară înființată prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949. Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a transmis un mesaj cu acest prilej:

 

De la crearea sa în anul 1949, NATO a fost un pilon al păcii și securității în Europa și America de Nord, dedicat apărării democrației și a statului de drept, o comunitate de națiuni, unite în angajamentul lor de a apăra valorile fundamentale și de a construi un viitor mai sigur pentru toți.

 

Conceptul strategic al NATO, definit la Summit-ul din 2022, de la Madrid, reafirmă că scopul cheie al Alianței este acela de a asigura apărarea colectivă a membrilor săi. În același document, Rusia este definită drept cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității spațiului euro-atlantic. Vladimir Putin confirmă în fiecare zi acest lucru, manifestându-și nu doar tendința expansionistă, ci și dorința de a distruge, cu orice mijloace, fundația valorică și instituțională a Uniunii Europene și a NATO. Rusia a atacat Ucraina nu numai pentru că își dorește refacerea URSS, dar și pentru a destrăma acele organisme europene și trans-atlantice care au asigurat, timp de 75 de ani, prosperitatea și securitatea Europei și care astăzi reprezintă repere ale securității și dezvoltării României.

 

Practic, miza războiului din Ucraina este mult mai profundă, vizând securitatea Europei și lumea așa cum o cunoaștem astăzi. Apărarea Ucrainei înseamnă apărarea fiecăruia dintre noi și a lumii libere din care România face parte. Iată de ce, această aniversare a NATO ne reamintește că trebuie să rămânem uniți cu scopul de a promova şi menține pacea pe continent și în întreaga lumea. NATO este și va rămâne garantul acestei păci, fundamentul unei apărări colective puternice.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget