Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: „Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative”

Declarația rectorului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, referitoare la propunerea de modificare a Legii Educației privind amnistierea celor care au plagiat doctorate până în anul 2011:

 

“Propunerea de modificare a legii educației pe subiectul doctoratelor, avizată ieri de comisia de specialitate din Parlament, este o naivitate. Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de eventualele amendamente legislative.

 

Pe de altă parte, utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare nu face nimic altceva decât să tabloidizeze o temă foarte serioasă, adică să o arunce în derizoriu. Nu poți fi “integru” numai când este vorba despre un oponent, dar să taci când în discuție este un coleg de partid sau/şi de interese.

 

Problema plagiatului nu va fi niciodată rezolvată daca nu este tratată cu seriozitate de către universități și, evident, de către Ministerul Educației, iar instanțele de decizie pe această temă trebuie să fie 100% independente politic.

 

Probabil mai avem de așteptat până când aceste criterii vor fi îndeplinite, iar un subiect academic va fi tratat și rezolvat numai cu instrumente academice. Până atunci, o să tot vedem, pe de o parte, propuneri de modificare a legii educației, care mai de care mai aiuritoare, iar, pe de altă parte, un fel de cruciade împotriva unor plagiatori celebri.

 

Evident, ambele variante sunt greșite, dar se întâmplă pentru că universitățile, în marea lor majoritate, au ales calea facilă: tăcerea.”

 

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget