Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie: “Universitățile sunt cele care trebuie să implementeze cât mai curând micro-certificatele”

Luni, 7 februarie 2022, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, a reprezentat CIVICA, Universitatea Europeană de Științe Sociale, la întâlnirea organizată la inițiativa comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, pe tema micro-certificatelor europene. La videoconferința desfășurată în format online au participat reprezentanți ai conducerii celor 41 de universități europene și Themis Christophidou, Directorul General pentru Educație și Cultură din cadrul Comisiei Europene.

 

Alianțele universitare europene își propun să sprijine proiectele Comisiei Europene privind învățarea pe tot parcursul vieții și acționează ca lideri pentru a deschide calea implementării micro-certificatelor în politicile educaționale ale statelor membre. Universitățile europene vor elabora standarde comune de calitate și transparență, alături de toate părțile interesate – actorii de pe piața forței de muncă, societatea civilă, camerele de comerț, angajatorii din statele membre și țările din spațiul european al învățământului superior – pentru a crea o strategie comună pe termen lung, devenind furnizori de încredere pentru cetățenii europeni care doresc să își perfecționeze competențele sau să se recalifice, în diferite etape ale vieții.

 

“România are șansa de a fi implicată de la început în viitorul micro-certificatelor în spațiul european prin cele 10 universități care fac parte din alianțele europene. Trebuie să conștientizăm importanța adoptării micro-certificatelor în sistemul de învățământ superior din țara noastră, astfel încât demersurile europene să fie implementate rapid și la nivel național. Astfel, le vom oferi românilor accesul la programe de formare și dezvoltare profesională, recunoscute la nivel european, care le vor permite dezvoltarea acelor abilități și competențe specifice solicitate de piața europeană a forței de muncă.

 

Ca școală de guvernare cu vocație europeană, SNSPA va contribui, cu expertiza și instrumentele specifice, la generarea, dezvoltarea și implementarea micro-certificatelor în oferta educațională a alianței CIVICA, pentru a atinge obiectivul asumat alături de celelalte universități membre, specializate în științele sociale. Totodată, mizăm pe o colaborare cât mai strânsă cu autoritățile publice și mediul de afaceri din România pentru a oferi cursanților de toate vârstele posibilitatea de a obține micro-certificări relevante, de calitate, care vor duce la creșterea șanselor de angajare în țară.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget