SNSPA salută decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) salută decizia istorică luată joi, 23 iunie 2022, de liderii Uniunii Europene, de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la aderare.

Pentru Ucraina, decizia reprezintă o recunoaștere a orientării sale pro-occidentale și încă un semn de susținere în fața agresiunii Rusiei.

 

Pentru Republica Moldova, este un moment extrem de important, rezultat nu doar al unui context regional complicat, dar și al unor demersuri politice consistente, inițiate și susținute pe ambele maluri ale Prutului.

 

Prezența la Chișinău a unui guvern pro-european, hotărât să ofere Republicii Moldova perspective reale și sustenabile de dezvoltare, și mai ales adeziunea cetățenilor moldoveni la valorile europene și dorința acestora de a fi, împreună cu România, în familia europeană, au fost elementele care au fundamentat decizia Consiliului European.

 

“Este important ca factorii politici de la Chișinău, dar și întreaga societate moldovenească să trateze acest moment ca pe un succes de etapă. Eforturile în direcția aderării trebuie amplificate, iar colaborarea cu autoritățile de la Bruxelles și de la București trebuie întărită.
În același timp, acest succes al Republicii Moldova este și rezultatul politicii coerente a statului român și a colaborării foarte bune cu autoritățile de la Chișinău. Poziția fermă exprimată în repetate rânduri de Președintele României în cadrul Consiliului European și eforturile diplomației românești își arată acum rezultatele”, a susținut prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

 

SNSPA a contribuit la promovarea politicii statului român în relație cu Republica Moldova, prin formarea, timp de trei decenii, a înalților funcționari publici, diplomaților și politicienilor moldoveni. În calitate de Școală de guvernare, SNSPA își asumă în continuare această misiune și, de asemenea, contribuie, prin alianța academică București-Chișinău (Aa.B-C), lansată la finalul lunii iulie 2021, alături de două instituții de învățământ superior de prestigiu din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Administrație Publică din Chișinău, la dezvoltarea capacității administrative și a resurselor umane, în vederea implementării de proiecte strategice, de cercetare și formare, cu finanțare europeană, pentru a deschide noi oportunități tinerilor din Republica Moldova.

Comments are closed.
Facebook Pagelike Widget